Hopp til innhold

Norwegians beskjed til pilotene: Nok er nok

FORNEBU (NRK): – Vi må ha et forslag på bordet som ikke inneholder krav om å ha styringsrett i konsernet, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian. Selskapet sier Parat må komme til forhandlingsbordet før kl. 15.

Norwegian om forhandlingene

Dermed er det lite som tyder på at partene i Norwegian-streiken er klare til å sette seg ned ved forhandlingsbordet hos Riksmekleren med det første.

– Vi må ha et forslag på bordet som ikke inneholder krav om å ha styringsrett i konsernet, sier Skånvik til NRK.

Samtidig har Parat sagt at det er et ufravikelig krav.

Hva kan dere tilby?

– Vi har i grunn tilbudt ganske mye, ganske lenge. Men det vi ikke kompromisser på, er styringsretten i selskapet. Men vi er selvfølgelig villig til å diskutere de andre punktene som er oppe, som lønn, pensjon, arbeidstid og pensjonsordninger.

Norwegian gir samtidig Norwegian Pilot Union (NPU) og Parat beskjed om å komme til forhandlingsbordet umiddelbart.

– Nå starter nedtellingen, med en frist for NPU og Parat til kl. 15.

Hva skjer dersom fristen ikke overholdes?

– Det skjer ikke noe fryktelig, ingen blir sagt opp, men vi må komme tilbake til hva vi da gjør. Vi forventer at Parat og NPU kommer til forhandlingsbordet og gir svar innen klokken 15, Skånvik til NRK.

Langt fra hverandre

Torsdag morgen kunne Norwegian opplyse at de var klare til å forhandle med de streikende flygerne med Riksmekleren til stede etter at det i løpet av natten hadde vært dialog mellom Parat og ledelsen i selskapet.

Men ifølge informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian avslo Parat initiativet.

Skånvik sier de ikke kom spesielt langt i samtalene med Norwegian i natt.

– Vi ønsket å få en reell forhandling med Riksmekleren, og de var klare, men det ønsket ikke motparten. Og det sier kanskje litt om forhandlingsklimaet, sier hun.

Bjørn Kjos

Under onsdagens pressekonferanse sa Norwegian-sjef Bjørn Kjos at steiken er tragisk for selskapet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Øker konfliktnivået

Like før Norwegians tidsfrist til pilotene sendte Parat ut en pressemelding der de skriver at partene fortsatt står langt fra hverandre.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier likevel at viljen til reelle forhandlinger er stor, men at Norwegians gjentatte utspill i media om manglende vilje til forhandlinger bidrar til å øke konfliktnivået.

– Skal denne konflikten finne sin løsning er det kun mulig gjennom konstruktive og løsningsorienterte samtaler mellom partene, sier Skjæggerud.

Han sier partene fortsatt står langt fra hverandre i prinsipielle spørsmål.

– Pilotene har hele tiden vært villige til å møte Norwegians behov for reduserte kostnader knyttet til pensjon, forsikringsordninger og arbeidstid. Problemet er at Norwegian ikke vil møte noen av våre prinsipielle krav, sier Skjæggerud.

Tidligere i dag skrev riksmekler Nils Dalseid i en e-post til NRK at partene alltid får tilbud om å mekle på frivillig grunnlag dersom de finner det hensiktsmessig.

– Det er en fortløpende vurdering om mekling skal gjenopptas på frivillig grunnlag. Det avgjørende er at begge parter ønsker meklingen gjenopptatt, og at det er et nytt grunnlag for en løsning.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ