NRK Meny
Normal

Norwegian visste om pilotmangel i desember

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier han ikke kan garantere at det ikke blir flere kanselleringer hos flyselskapet framover.

Bjørn Kjos

MØTTE PRESSEN: Konsernsjef i Norwegian Bjørn Kjos innkalte til pressekonferanse om flykaoset som oppsto i starten av juli.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Først og fremst er det beklagelig og spesielt beklagelig overfor alle de som har blitt stranda og ikke kommet seg på ferie. Det har vi jobbet vanvittig med for å unngå. Det har vært helt forferdelig, sier konsernsjef i Norwegian Bjørn Kjos.

Han har innkalt til pressekonferanse for å snakke om kaoset som oppsto i starten av feriemåneden juli.

Minst 18 avganger ble kansellert forrige helg og frustrerte feriepassasjerer kom seg ikke dit de skulle blant annet fordi det manglet piloter.

– Vi kan ikke garantere at det ikke blir flere kanselleringer. For to dager siden ble det kansellert flere hundre flighter i Europa, og det kan skje med Norwegian også, at vi må kansellere, sier Kjos.

Visste om pilotmangel i desember

Melding fra Norwegian om kansellering

KANSELLERINGER: Mange reisende fikk slike meldinger de første dagene i juli.

Norwegian bekreftet denne uka at de ikke har tilstrekkelig bemanning til å fly alle avgangene som er satt opp. De innrømte at de baserte noe av driften på at pilotene jobbet overtid - eller som Norwegian uttrykker det; å kjøpe fridager fra pilotene.

Kjos sier selskapet allerede i desember visste at det ville være pilotmangel i sommer.

– Fra desember har dere visst om at dere hadde for få piloter og crew. Du har altså basert sommerflyprogrammet på overtid som premiss for det. Er ikke det en høy risikodrift?

– Vi har hatt samme driftsopplegg i år som vi har hatt siden 2002 og det har fungert i 14 år. Og det ville fungert i år også. Det antall fly vi leide inn, ville dekket mangelen. Folk ønsker jo å selge fridager, de får dobbelt betalt. Vi forventet ikke at folk ville slutte å selge fridager, sier Kjos.

Norwegian-fly over Aten

NORWEGIAN-TRØBBEL: Mange avganger ble innstilt de første dagene i juli.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Ny avtale med pilotene

Advokatfirmaet Bahr

KRISEMØTE: Ledelsen og fagforeningen Parat forhandlet i åtte timer her inne.

Foto: Trond Lydersen / NRK

Tirsdag satt ledelsen og fagforeningen i krisemøte.

Etter åtte timer med forhandlinger, ble de enige om å forlenge fridagsavtalen for å løse bemanningsproblemet. Flyselskapet vil også ansette 50 nye piloter i Skandinavia for å øke grunnbemanningen.

Norwegian presenterte tirsdag flytallene for juni, som viste at over 30 prosent av avgangene var forsinka eller innstilt.

Selskapet gir dårlig vær og flystreiker sør i Europa mye av skylda.

– Vi har som policy at vi ikke skal kansellere på grunn av disse streikene, men dette har kommet på toppen av at du mangler crew, sier Kjos.

– Norwegian har hatt mange sinte passasjer og mange har sagt at de aldri mer vil fly med Norwegian. Hvordan skal folk ha tillit til at flyene hos Norwegian går?

– Vi må fly dem. Vi må operere. Vi har en av verdens mest moderne flåter, det skal vi ha i fremtiden også. Vi skal ha piloter til å fly dem, kabinansatte og folk til å ta imot på bakken. I dette tilfellet feilet vi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger