Norwegian vil holde Boeing økonomisk ansvarlig

Flyselskapet kommer til å kreve at flyprodusenten dekker alle utgiftene de får som følge av at hele flåten med 737 MAX 8-fly står på bakken.

Lasse Sandaker-Nielsen

KREVER BETALT: Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier selskapet vil sende regningen til Boeing for problemene med 737 MAX-8.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tirsdag fulgte Norwegian etter flere andre selskaper og parkerte alle sine 18 Boeing 737 MAX-8 på bakken på ubestemt tid.

Hele det europeiske luftrommet er stengt for flytypen etter at det har vært to alvorlige ulykker med flytypen på under et halvt år.

Norwegian jobber på spreng med å booke om passasjerer som er berørt.

– Norwegian skal ikke ha belastningen

Regningen for ekstrautgiftene vil selskapet sende uavkortet til flyprodusenten Boeing.

Det var E24 som først meldte saken.

– Ja, vi kommer til å sende regningen til Boeing, da vi mener at Norwegian ikke skal bære den økonomiske belastninger for at Boeing 737 Max-8 er satt på bakken, sier kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Tonje Næss.

Har dere avtaler med Boeing i dag som sikrer dere slik kompensasjon? Flyene er jo suspendert og satt på bakken av europeiske myndigheter, men ikke av amerikanske myndigheter eller Boeing?

–Det har jeg ingen kommentar på, sier hun.

– Men kommunikasjonsdirektør i Norwegian Lasse Sandaker Nielsen, sier til E24 at det mener dere at dere har?

–Jeg har ingen kommentar utover pressemeldingen vår og det Bjørn Kjos sier i sin video.

Så langt i dag har selskapet måttet innstille 19 avganger som følge av problemene.

Hvor mye beløper kostnadene seg til så langt?

–Det regnestykke har vi ikke tatt. Det viktigste nå er å ta vare på våre passasjerer som er rammet, sier Næss.

Charterselskapet TUI har 15 maskiner av denne flytypen på bakken, men kommunikasjonssjef Nora Aspengren sier til NRK at selskapet foreløpig ikke har bestemt seg for om også de vil kreve kompensasjon fra Boeing.

Boeing: Forstår beslutningen

I den siste offisielle uttalelsen fra flyprodusenten Boeing, sier de at de forstår at enkelte luftfartsmyndigheter og kunder har valgt å sette flyene på bakken.

– Vi vil forsikre oss om at de får den informasjonen de trenger for å ha tiltro til at flyene kan brukes. Amerikanske luftfartsmyndigheter har på det nåværende tidspunkt ikke gjort noe, og basert på den informasjonen vi har nå, har vi ikke grunnlag for å utarbeide nye instruksjoner til våre kunder, skriver Boeing på sine nettsider.

NRK har forsøkt å nå Boeing for en kommentar, foreløpig uten å lykkes.

SISTE NYTT

Siste meldinger