Norwegian-aksjen stiger - bedre tall enn ventet

Ekspertene ventet enda større tap enn de 1,5 milliarder kronene som selskapet fikk i underskudd i løpet av første kvartal. Aksjene stiger kraftig i verdi på en rød børsdag.

En av flyselskapet Norwegians 737 Max 8-maskiner

Mer enn 8 millioner passasjerer fløy med flyselskapet Norwegian i løpet av første kvartal 2019, noe som er en økning på ni prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Foto: Heikki Saukkomaa / AP

Flyselskapet Norwegian fikk et underskudd på 1489 millioner kroner i første kvartal 2019. I samme periode i fjor tapte selskapet 46 millioner kroner.

LES OGSÅ: Streikefare hos SAS gir dyrare billettar hos Norwegian

Ifølge tall fra TDN Direkt ventet analytikerne et minusresultat på bunnlinjen i overkant av 1,6 milliarder kroner i løpet av årets tre første måneder.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Det har vært et tøft år for konsernsjef Bjørn Kjos og flyselskapet Norwegian. I løpet av det siste året har store deler av selskapsverdien forduftet. Tidligere i år hentet selskapet inn tre milliarder kroner gjennom en aksjeutvidelse.

Foto: NRK

I første kvartal 2018 tapte selskapet 46 millioner kroner.

Norwegian hadde samlede inntekter på 8 milliarder kroner i første kvartal 2019, noe som er tilnærmet det ekspertene ventet på forhånd.

Investorene på Oslo Børs sender aksjekursen i flyselskapet opp etter børsåpning klokka 09.00. Etter en times handel har verdien av aksjene steget med 5,8 prosent. Til sammeligning faller hovedindeksen med snaue 0,4 prosent.

Lønnsomhet er mål nummer en

Inntektene økte med 14 prosent sammenlignet med fjorårets tre første måneder, blant annet som følge av internasjonal vekst.

Selskapet skriver i rapporten at mål nummer en er å igjen bli lønnsomt, blant annet gjennom å kutte kostnader.

Ledelsen har tidligere uttalt at målet er å tjene penger på bunnlinjen i 2019, men analytikere har uttalt at de ikke forstår eller kan regne seg frem til hvordan det skal bli resultatet for året sett under ett.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier til NRK at problemene med 737 Max-8 flyene gjør det vanskelig å oppnå målet om lønnsom drift i år.

– Målet vårt er å oppnå profitt i 2019, men med de konsekvensene vi ser på Maxene er det vanskeligere, sier han.

Norwegian har vært i store finansielle problemer, og hentet tidligere i år inn tre milliarder kroner i en aksjeutvidelse for å styrke selskapets egenkapital.

Vet ikke når Max 8-flyene igjen kan komme på vingene

Ulykker med Boeings 737 Max 8-fly har ført til at denne flytypen har stått og fortsatt står på bakken over hele verden.

Dette gjelder også Norwegians 18 fly av denne typen.

Selskapet skriver i rapporten at de ikke vet noe om når flyene kommer på vingene igjen, men at prislappen slik det ser ut nå kan bli inntil en halv milliard kroner.

– Det kan bli 300-500 millioner kroner i kostnader på grunn av Max-situasjonen, derfor er det mye verre nå å si hva utsiktene er, sier Kjos.

Hvem som til syvende og sist må plukke opp regningen for dette blir trolig en dragkamp med den amerikanske flyprodusenten Boeing.

– Vi har hatt produktive møter med Boeing der vi har diskutert hvordan vi kan manøvrere oss gjennom utfordringene som problemene med Max-flyene skaper for Norwegian, sier konsernsjef Bjørn Kjos i en kommentar.

LES OGSÅ: Kan bli storstreik på fredag: Sju av ti SAS-fly kan bli stående på bakken

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger