Norwegian-partene ble enige i telefonmøte: Ny mekling kl 13

Det blir ny mekling i konflikten mellom NHO Luftfart og Parat klokka 13 fredag. Det opplyser riksmekler Nils Dalseide til NRK.

Riksmekler Nils Dalseide og lagdommer Bjørn Lillebergen

Riksmekler Nils Dalseide og lagdommer Bjørn Lillebergen skal fredag prøve å finne nye løsninger på den betente streiken i Norwegian.

Foto: Johan B. Sættem

Også fredag vil titusenvis av passasjerer være rammet av pilotstreiken i Norwegian.

Riksmekleren har hatt et telefonmøte med partene i pilotstreiken fredag morgen.

– Begge parter har bedt om at vi gjenopptar meklingen på samtykkebasert grunnlag. Det vil skje i dag klokka 13 i Grensen 3, sier riksmekler Nils Dalseide til NRK.

Partene skal da møtes hos Riksmekleren, der Dalseide og lagdommer Bjørn Lillebergen ved Gulating lagmannsrett skal vurdere om det er et nytt grunnlag for dialog.

Det er de formelle partene i tvisten som møtes hos Riksmekleren, NHO Luftfart og Parat. Norwegian og Norwegian pilotforening vil også være med på møtet-

Det at de nå sier at de vil møtes hos Riksmekleren, hvordan kan det tolkes?

– Jeg vil ikke gi meg ut på noen tolkning. Det som er sikkert, er at vi møtes der, og så får vi ta dialogen derfra, sier Dalseide.

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nilsen i Norwegian opplyser at minst 35.000 passasjerer berøres av streiken i dag.

VIDEO: Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nilsen i Norwegian om meklingen.

– Har ønsket mekling hele tiden

Norwegian bekreftet tidlig fredag morgen overfor NRK at det ville bli nye møter mellom partene i løpet av dagen.

– Dette har vi ønsket hele tiden for å finne en løsning på konflikten, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian om at det fredag blir ny mekling mellom partene i streiken.

Flyselskapet har i flere dager ønsket å få Riksmekleren med for å finne en løsning på konflikten, men Parat har så langt ikke vært villig til det.

Han sier at det er for tidlig å si noe om hvor lang tid det vil ta å få flyene på vingene igjen dersom utfallet av meklingen blir positivt.

– Nå må vi ta en ting av gangen. Det er mekling som starter klokka 13, og vi håper at utfallet der blir positivt. Vi får komme tilbake til hvor lang tid det vil ta å få flyene i lufta igjen. Målet er så fort som mulig, sier Sandaker-Nielsen.

Mellom 35.000 og 40.000 passasjerer berøres av streiken i løpet av dagen.

– Vi har dessverre mange kanselleringer. I dag er det stort sett bare på norske innenriksavganger, vi har noen få rundturer Oslo-Bergen og Oslo-Trondheim som går som normalt. Ellers står trafikken bom fast i Norge, sier Sandaker-Nilsen.

Avganger til Spania, Storbritannia og resten av Europa skal gå som normalt. Det samme gjelder langrutene til USA og Thailand.

– Håper Norwegian vil diskutere prinsipielle spørsmål

Leder for pilotene i Norwegian Halvor Vatnar sier i en pressemelding at han håper å møte en motpart som er forhandlingsvillig og som vil gå inn i reelle drøftelser også om de prinsipielle spørsmålene.

Vatnar sier det ikke er satt noen tidsfrist i forhandlingene hos Riksmekler.

– Vi mener det er på tide å finne løsninger på konflikten både med tanke på alle passasjerene som ikke kommer dit de skal og vi forventer å kunne diskutere de viktigste spørsmålene som så langt i konflikten ikke har vært oppe til reelle drøftelser, sier Vatnar.