Hopp til innhold

Norwegian og SAS flyr til USA som normalt

Norwegian og SAS har foreløpig ikke gjort noen endringer som følge av USAs innreiseforbud fra Europa. Samtidig vurderer Avinor å stenge flere flyplasser og en rullebane på Oslo Lufthavn.

Koronainformasjon på OSL

Plakat med informasjon om koronavirus på Oslo lufthavn.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Natt til torsdag opplyste president Donald Trump at reisende fra Europa vil bli nektet innreise til USA de neste 30 dagene på grunn av det nye koronaviruset.

Forbudet trer i kraft lørdag morgen norsk tid. Det gjelder ikke reisende fra Storbritannia.

Norwegian har foreløpig ingen umiddelbar reaksjon på innreiseforbudet.

– Vi er selvsagt klar over restriksjonene som har kommet fra USA, men vi må komme tilbake med mer informasjon litt senere i dag. Per nå opererer flyvninger til og fra USA som normalt, sier Norwegian-talsperson Astrid Mannion-Gibson til NRK.

Norwegians neste avgang til USA er kl. 18.45 i dag, fra Oslo til New York.

Norwegian har allerede avlyst 3000 flyginger de neste månedene, og har varslet permitteringer.

Torsdag morgen falt Norwegian-aksjen 20 prosent på Oslo Børs.

SAS flyr som planlagt

SAS har en avgang fra Oslo til Newark klokken 11 i dag og de kommende dagene.

Pressesjef John Eckhoff sier til NRK at de flyr som normalt torsdag og fredag fra Oslo, København og Stockholm til USA.

– SAS følger situasjonen fortløpende og vil holde berørte passasjerer oppdatert om eventuelle endringer og kanselleringer, sier Eckhoff.

Eckhoff sier de vil komme tilbake til hva innreiseforbudet får å si for nordmenn som allerede er på reise eller har billetter til USA fremover.

– Det er ennå ikke besluttet hva som skjer videre fremover. Det er mange passasjerer som kontakter oss nå, og vi forstår at mange opplever situasjonen som uavklart. Vi oppfordrer alle til å lytte til myndighetenes råd og anbefalinger, og følge med på vår nettside, sier han.

SAS har innstilt 2000 avganger i mars som følge av virusutbruddet.

Vurderer å stenge flyplasser

Torsdag morgen sier Avinor-direktør Dag Falk-Petersen til NRK at de vurderer å stenge en rullebane på Oslo Lufthavn og flere flyplasser i Norge.

– Alt dette går vi gjennom nå, slik at vi skal kunne opprettholde infrastrukturen på en god måte over tid, sier han.

Avinor har et internt møte i krisestab klokken 12. Tiltakene kan bli iverksatt raskt.

– Målet vårt er å kunne ha et kontinuerlig tilbud gjennom dette scenariet. Da er det viktig å ha ressurser i reserve når folk blir syke hos oss. Det er viktig at vi tar disse grepene tidlig, sier Falk-Petersen.

Han forteller også om en dramatisk nedgang i flytrafikken.

– Jeg har vært i luftfarten i mange år, og har aldri sett noe tilsvarende. Dette er helt spesielt, sier han.

– Det er helt naturlig at Avinor vurderer dette nå. Det er en dramatisk situasjon for luftfarten, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

Han lover at regjeringen skal komme med tiltak for luftfarten fredag.

– De vil ha en umiddelbar virkning. Vi har tatt en del av beslutningene tidligere i uka, og situasjonen har endret seg fra dag til dag. Det er en kontinuerlig vurdering fra regjeringens side, sier Hareide.

– Episke dimensjoner

Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund sier til NTB at hele infrastrukturen innen luftfart kommer til å forandres som følge av innreiseforbudet.

Han kaller situasjonen svært dramatisk, og varsler omfattende permitteringer.

– Dette har episke dimensjoner for luftfart. Det kan føre til total nedsmelting. Her må myndighetene gripe inn, rett og slett. Hele transportinfrastrukturen innen luftfart kan jo endres dramatisk.

Direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart sier bransjen sliter med å tilpasse rutetilbudet til endringene i markedet.

– Dette har konsekvenser ikke bare for Norge, men hele den europeiske luftfarten. Flytilbudet mellom USA og Europa har alltid vært veldig omfattende. Så dette er en kraftig omdreining som gjør situasjonen mer alvorlig, sier Lothe til NTB.

AKTUELT NÅ