Norwegian med rekordresultat – aksjemarkedet skuffet

Norwegian går til innkjøp av 19 nye Dreamlinere etter at de torsdag kunne presenterte et rekordresultat for tredje kvartal. Samtidig falt selskapets aksjer på Oslo Børs.

Norwegians Boeing 787 Dreamliner

KJØPES INN: Selskapet har i dag åtte Boeing 787-8 og elleve av den noe større Boeing 787-9 i bestilling. Innen fem år vil flåten bestå av 38 Dreamliner-fly.

Foto: Nilsson, Johan / NTB scanpix

I dag presenterte administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, fornøyd det høyeste resultatet for tredjekvartal noen gang med 832,8 millioner i overskudd. Kvartalets overskudd er det dobbelte av fjorårets.

Flyselskapet opplyser at det er spesielt langdistanserutene og de internasjonale rutene som trekker opp resultatet.

Samtidig opplyser Norwegian at de nå går til innkjøp av 19 Dreamliner-fly fra Boeing, med opsjon på ytterligere 10 fly. Storhandelen vil være den største enkeltbestillingen av flymodellen i Europa.

– Denne bestillingen på 19 nye Dreamlinere er en stor milepæl for Norwegian. Med de nye flyene kan vi lansere en rekke nye ruter til reisende over hele verden, sier Kjos til NTB.

Norwegian gikk med 832,8 millioner kroner i overskudd i tredje kvartal. Det er det høyeste resultatet til selskapet i tredjekvartal noen gang.

– Et dårlig resultat

Oslo Børs er derimot ikke like fornøyde med resultatet. For rett etter kunngjøringen av

Preben Rasch-Olsen analytiker i Carnegie

Analytiker i Carnegie, Preben Rasch-Olsen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

både resultater og storhandel falt aksjene til selskapet med syv prosentpoeng.

Aksjeanalytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie forteller til NRK at han forventet at resultatet skulle være 50 prosent bedre etter en sommer med gode priser.

– Det var et dårlig resultat i forhold til hva markedet ventet seg. Det var spesielt relatert til en galopperende kostnadsutvikling. Hvis du ser på kostnaden per sete så var den opp nesten 16 prosent, sier Rasch-Olsen og legger til:

– Det er en ganske dramatisk utvikling for et lavkostnadsselskap som skal konkurrere på pris hver dag.

– Skummelt

Rasch-Olsen tror også kunngjøringen av Dreamliner-innkjøpet kan ha påvirket aksjefallet.

– Det er sikkert ulike tolkninger av dette, men jeg synes dette er litt skummelt. Jeg tror de har mer enn nok av nye fly i ordreboken allerede, så jeg sliter litt med å se at de skulle kunne sett alt dette i lønnsomt arbeid, sier han.

Kjos derimot har troen på at langdistanseflyginger vil bidra til videre vekst.

– Langdistanse er det som drar hele selskapet fremover, og det som virkelig gjør oss forskjellig fra andre. Vi kommer til å ha veldig fokus på langdistanse fremover, og det kommer til å være kjernestrategien i de neste årene, sier Kjos til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger