Norwegian: – Forstår ikke hva regjeringen vil

Økt politisk usikkerhet gjør at flyselskapet Norwegian vurderer å flytte nye ruter ut av Norge. Selskapet mener det er umulig å forstå hva regjeringen egentlig vil med politikken sin.

Norwegian Air Shuttle og jubileumsflyet Boeing 737-800

Fra og med 1. juni ble det innført flypassasjeravgift på 80 kroner på alle avganger fra norske lufthavner. Det er en avgift flyselskapene liker dårlig.

Foto: Michael Wallo

Kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne Sissel Skånvik

Kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne Sissel Skånvik

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Flyselskapet Norwegian mener regjeringen skaper usikkerhet og liten forutsigbarhet for norsk luftfart med uklare signaler.

  • Selskapet viser til at regjeringen på den ene siden ønsker en tredje rullebane på Gardermoen, vekst og næringsutvikling.
  • Men i neste åndedrag, når regjeringen snakker med miljøbegrunnelse, virker målet å være mindre flytrafikk.
  • 1. juni ble den mye omtalte flypassasjeravgiften innført, til store protester.

Nå etterlyser selskapet klarere svar fra regjeringen om hvor den vil.

– Hva regjeringen egentlig vil med politikken sin, det greier vi ikke å forstå oss på, sier Anne Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian.

Norwegians konsernsjef Bjørn Kjos sa tidligere i juli til Finansavisen at det ikke blir behov for en tredje rullebane på Gardermoen dersom flypassasjeravgiften opprettholdes, og at avgiften ville «kvele etterspørselen».

Truer med å flytte nye ruter ut av landet

Dagens Næringsliv skrev i juni at innføringen av flypassasjeravgiften gjorde at flyselskapet SAS vurderer å rømme fra flypassasjeravgiften, ved å droppe langdistanseflyvinger fra Oslo Lufthavn Gardermoen.

SAS har i løpet av det siste året økt langdistanseflygingene med rundt 25 prosent.

Skånvik ettelyser nå en avklaring om regjeringen egentlig ønsker mer eller mindre flytrafikk.

– Fortell oss hva dere egentlig vil. Da er det lettere for oss å bestemme oss for om vi skal sette opp ruter fra Gardermoen eller andre steder i Norge, eller sette opp ruter i andre deler av Europa, sier hun.

Skånvik mener at både flyplasser i Skandinavia og i Europa for øvrig vil kunne være konkurransedyktige for nye ruter.

– Ingen overraskelse at de ikke liker avgifter

Samferdsesminister Ketil Solvik-Olsen avviser kritikken, og mener regjeringen samlet sett legger til rette for en god utvikling for norsk luftfart.

Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener det ikke er noen grunn til å tvile på hva som er retningen på regjeringens politikk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi ønsker at det skal være attraktivt for flyselskapene å drive i Norge. Men stortingsflertallet har vedtatt flypassasjeravgiften som en miljøavgift. At Norwegian ønsker færrest mulig avgifter er ingen overraskelse. Men jeg mener at alt i alt har regjeringen gjort mye positivt for flytrafikken, sier Solvik-Olsen.

Han viser til at til landingsavgiften i realiteten er redusert og at dette også gjelder andre flyplassrelaterte avgifter.

– Ikke så dårlig som de vil ha det til

– Så totaliteten er langt fra så dårlig som Norwegian vil ha det til. Vi gjør mye for å gjøre flyplassene mer effektive, sier han.

Men nestleder Per Sandberg i FrP var nylig ute i VG og sa at den som forurenser må betale og åpnet for å øke avgiftene på bensin og diesel. Forstår du at det kan skape en usikkerhet for hva som blir regjeringens politikk fremover?

– Per Sandberg sa at kanskje vi skal legge om avgiftene, men likevel redusere avgiftsnivået. Det betyr at noen avgifter kan gå opp mens andre går ned, slik at folk flest kommer bedre ut. Retningen er det ingen tvil om, vi ønker et lavere skatte- og avgiftstrykk, avslutter samferdselsministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger