Norwegian innstiller all innenrikstrafikk i Skandinavia

På onsdag vil det ikke være mulig å fly innenlands med Norwegian i hverken Norge, Sverige eller Danmark. Flyselskapet kansellerer i tillegg alle avganger mellom de skandinaviske hovedstedene.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos

Norwegian-sjef Bjørn Kjos har hatt vanskelige dager på jobb den siste uken. Torsdag ble konflikten med pilotene i selskapet trappet ytterligere opp. Selskapet forebereder seg nå på storstreik og innstiller all innenrikstrafikk i Skandinavia onsdag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Det skriver Norwegian i en pressemelding.

Siden lørdag har 70 Norwegian-piloter vært i streik. Fra og med onsdag trappes streiken opp til 650 piloter dersom konflikten ikke løses.

Steile fronter

Med pressemeldingen som Norwegian sendte ut tirsdag ettermiddag, ser det ut til at flyselskapet forbereder seg på at de ikke kommer til enighet og at streiken dermed trappes opp.

Når 650 piloter tas ut i streik, betyr det at samtlige piloter som er ansatt i datterselskapet Norwegian Air Norway ikke møter på jobb.

I tillegg til all innenrikstrafikk i Norge, Sverige og Danmark, og all trafikk mellom de skandinaviske hovedstedene, utelukker ikke Norwegian at også andre avganger og ruter kan bli innstilt onsdag.

– Vi skal forsøke å gjøre det vi kan for å gjennomføre flyvningene mellom andre europeiske byer og i Skandinavia så lang det lar seg gjøre, men når 650 piloter går i streik, sier det seg selv at det er vanskelig, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.

Konflikten mellom pilotene og Norwegian-ledelsen har vært svært betent den siste uken.

Fagforeningen har anklaget Norwegian-ledelsen for streikebryteri fordi de bruker piloter fra andre deler av konsernet til å fly de rammede rutene.

Se informasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, uttale seg om saken:

intervju med kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian

Saksøker Norwegian

Ledelsen anklager på sin side pilotene for å bruke sykemelding som ulovlig aksjonsmiddel. De har derfor nektet pilotene egenmeldinger.

Tirsdag fortalte også fagforeningen Parat overfor NRK at de vil gå til søksmål mot Norwegian for å få det som de vil.

Striden dreier seg om pilotenes arbeidsvilkår og rettigheter. Pilotene ønsker å være ansatt i moderselskapet fremfor dagens situasjon der de er ansatt i et av Norwegians datterselskaper. Ledelsen nekter dette.

Møtes ikke til forhandlinger

Den siste tiden har partene ikke møttes til forhandlinger om saken. Mens pilotene mener Norwegian-ledelsen nekter å forhandle om deres krav, legger ledelsen skylden på pilotene.

«Tross gjentatte forsøk fra Norwegian-ledelsen på å få til konstruktive samtaler for å unngå opptrapping av streiken har det ikke vært mulig å få til en dialog», skriver selskapet i pressemeldingen.

Leder i fagforeningen Parat, Hans-Erik Skjæggerud, sier at han har stor forståelse for at passasjerer kan bli sinte og frustrerte.

– Vi håper derfor arbeidsgiver snarlig vil møte oss til reelle forhandlinger slik at denne streiken kan avsluttes, sier han.

Les også: