Normal

Norwegian fly var nær på å steile i 2012

Norwegian flyet skulle lande på Kittilä lufthavn i Finland, da det nesten steilet. Situasjonen kunne ha blitt katastrofal da høyderoret ikke fungerte normalt.

Et Boeing 737-800- fly som tilhører Norwegian
Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Statens havarikommisjon ser på hendelsen som en alvorlig luftfartshendelse.

Det var under innflyging til Kittilä lufthavn i Finland 26. desember 2012 at Boeing-maskinen 737–800 var nær ved å steile på grunn av blokkert høyderor.

Før avgang ble flyet av-iset, for å fjerne rundt 25 centimeter med snø. Både avgang og flygingen underveis gikk som normalt, men problemet oppstod da flyet skulle lande.

Kunne blitt katastrofalt

Havarikommisjonen har avdekket at avisingsvæske hadde kommet inn i halepartiet og var frosset på tre eller fire av styrearmene til flyets to høyderor. Disse fungerte derfor ikke som de skulle.

Utfallet av en steiling ville mest sannsynlig ha blitt katastrofalt, hovedsakelig fordi høyderorsystemet på det tidspunkt ikke fungerte som normalt.

Havarikommisjonen for transport anbefaler flyfabrikanten Boeing å foreta en ny risikovurdering av flytypen Boeing 737 etter denne hendelsen.

Mye væske under avising

Trass i at selskapet har innført nye prosedyrer, så kommer det likevel betydelige mengder væske og derfor høy luftfuktighet inn i «Tail Cone Compartment» under avising av flytypen.

Undersøkelsen viser væskeinntrengning mot de fire styrearmene på flyets to Power Control Units. Dersom væsken fryser i det trange gapet mellom styrearmene kan dette medføre at Power Control Units blir blokkert. Operasjon av høyderor på Boeing 737 blir dermed hindret, med fare for katastrofalt utfall, heter det fra Havarikommisjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger