Vil vurdere å stenge Norway Cup

Verdens største fotballturnering, Norway Cup, starter søndag. Over 30.000 barn deltar i turneringen, men ledelsen tror de kan takle et eventuelt svineinfluensa-utbrudd.

Ekebergsletta

I morgen sparkes verdens største fotballturnering, Norway Cup, i gang. I dag var det ennå stille på Ekebergsletta.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Kom til Norway Cup, vi er så godt forberedt som det overhodet er mulig. Vi håper å kunne ta imot 30.000 mennesker fra hele verden, uten et eneste svineinfluensa-tilfelle, sier viseformann i Norway Cup, Terje Lund.

Lund innrømmer likevel at han er bekymret:

– Det er klart at vi er bekymret når så mye ungdom skal samles, men det er nettopp derfor vi har iverksatt ulike tiltak som skal hindre en eventuell smitte og utbrudd.

Kan stenge

Dersom svineinfluensaen bryter ut, er ikke helsemyndighetene i tvil. Turneringen kan bli stengt, sier fylkeslegen i Oslo, Petter Schou, til NRK.

– Skulle det komme et utbrudd hvor flere raskt blir syke, er stenging et alternativ. Vi tar ingen risiko med så mange ungdommer samlet på et sted, sier Schou.

Helsemyndighetene er fornøyde med beredskapen til Norway Cup, og ønsker foreløpig ikke å fraråde foreldre om å sende barna på fotballturnering.

– Det er et stort arrangement hvor mange bor tett sammen, og det gjelder mennesker som er i risikogruppen. Jeg forstår om foreldre nå er bekymret og det er noe helsemyndighetene må ta på alvor, men jeg tror beredskapen er god, sier Schou.

Spritvask

Norway Cup har kjøpt inn et stort lager med sprit som skal brukes til håndvask, de har oppgradert feltsykehuset på Ekebergsletta og lagt beredskapsplaner som en del av beredskapen.

– Vi har verdens største matsal med plass til 11.000 mennesker, så et tiltak er at alle som skal inn der må spraye og rense hendene sine med sprit før de får lov til å gå inn og forsyne seg med mat. Der vil vi faktisk stå fysisk å passe på at det blir gjort, sier Terje Lund.

Ungdommen blir også oppfordret til å nyse og hoste inn i albuekroken for å unngå at hendene blir rene bakteriebomber.

God nok beredskap

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen mener også at Norway Cup har god nok beredskap.

- Norway Cup er et arrangement som har en veldig god infrastruktur med en solid helsetjeneste med dertil dyktig helsepersonell. Vi er fornøyd med den beredskapsplanen de har bygget opp, sier Larsen.

Ifølge Folkehelseinstituttets statistikk, er det 245 laboratioriebekreftede tilfeller av Influensa A (H1N1) så langt i Norge.

Det reelle antallet er imidlertid mye høyere, siden smittevernmyndighetene har gått bort fra å diagnostisere hvert enkelt tilfelle ved testing og prioriterer risikiogrupper - som gravide og personer med kroniske sykdommer.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger