NRK Meny
Normal

– Folk som hamstret egg i går, bør føle seg dumme i dag

Nortura støtter bøndenes eggaksjon.

Direktør Kjell Rakkenes

Nortura-direktør Kjell Rakkenes har ingenting i mot aksjonsformen, men stiller seg undrende til at folk har hamstret egg.

Foto: Ellen Viseth / NRK

Sinte bønder over hele landet blokkerte ni av landets eggpakkerier i protest mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret, men eggprodusenten Nortura klager ikke.

Direktør Kjell Rakkenes stiller seg helhjertet bak bøndenes aksjon.

– Det har gått helt fint. Fabrikksjefen ved Nortura Sandeid i Rogaland syntes faktisk så synd på bøndene at hun varmet opp noen pølser til bøndene som blokkerte fabrikken, forteller Rakkenes.

– Er denne godviljen representativ for hele Nortura?

– Ja, absolutt. Vi har stor forståelse for engasjementet som bøndene viser i disse dager. Det råder en voldsom usikkerhet i forhold til hva den nye regjeringen ønsker å gjøre med landbruket, sier Rakkenes.

Han mener mange politikere bør gå i seg selv etter årets landbruksoppgjør.

– Ønsker de å industrialisere landbruket i Norge eller vil de opprettholde det spredte landbruket vi har i dag og sikre trygg og god matproduksjon, spør Rakkenes.

– Dumme som hamstrer egg

Flere har ment at eggblokaden var ulovlig, og FpU har anmeldt Bondelaget til politiet. Rakkenes har ingenting i mot aksjonsformen, men stiller seg undrende til at folk har hamstret egg.

– Vi mennesker er litt rare på den måten. Vi har god råd her i Norge, så når det blir fare om mangel, så kjøper vi 10 ganger så mye. Noe som fører til at det faktisk blir tomt i butikken.

– Hva tenker du om de som i nå har kjøleskapet fullt av egg?

– Jeg håper de føler seg litt dumme. Men jeg vil samtidig si tusen hjertelige takk for at de har bidratt til at bøndene kan få litt bedre vilkår i landbruksoppgjøret, sier Rakkenes.

Bondelagsleder Nils Bjørke har avblåst eggblokaden før 17.mai, men varsler flere aksjoner både i dag og etter helga.

– Det var planen å avbryte på formiddagen i dag, men vi har blitt så godt mottatt på eggpakkeriene og forbrukerne har tatt positivt i mot oss. Vi har fått frem budskapet på en god måte, og da synes vi det er greit, sier Bjørke.

Bondelagsleiar Nils T. Bjørke sa i NRK Debatten i kveld at det ikkje blir fleire blokadar frå bøndene før 17. mai. – Det blir nok demonstrasjonar, men ingen fleire blokadar, sa han.

VIDEO: Bondelagslederen lover at det ikke blir flere blokader før 17. mai.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger