Norskiraner pågrepet for drap på bokhandler

En norsk statsborger skal mandag ha blitt pågrepet i Iran på grensen til Tyrkia for drapet på en bokhandler og menneskerettsaktivist i byen Mahabad. Familien i Norge frykter mannen kan få dødsstraff i hjemlandet.

Mannen i 30-årene har bodd i Norge i flere år.

PÅGREPET: Den norsk-iranske mannen ble pågrepet på grensa mellom Iran og Tyrkia tidligere denne uken.

Foto: Privat

Flere iranske medier skriver at en bokhandler mandag ble skutt og drept med en pistol i butikken sin i byen Mahabad.

Noen timer senere pågrep politiet det de mener er gjerningsmannen, nær grensen til Tyrkia.

Bodde i Norge

Etter det NRK får opplyst skal dette være en norsk statsborger i midten av 30-årene som opprinnelige kommer fra Iran, men som har bodd de siste ti årene i Norge.

Mannen skal ha fått asyl i Norge, men har ifølge NRKs kilder likevel reist tilbake til Iran flere ganger. Han skal ha både norsk og iransk pass. Drapssiktede har små barn og familie på Østlandet.

Menneskerettighetsaktivist

Drept bokhandler i Iran

DREPT: Ifølge lokale medier ble bokhandleren skutt og drept i butikken sin i byen Mahabad nordvest i Iran på mandag. Familien til mannen i 30-årene bekrefter overfor NRK at mannen har erkjent drapet i avhør med politiet.

Foto: Privat

Den drepte bokhandleren var ifølge lokale medier menneskerettighetsaktivist og skal ha vært kritisk til regimet i Iran, men politiet tror motivet for drapet var en personlig konflikt mellom offer og gjerningsmann.

Offeret skal ha blitt truffet med tre skudd.

En politisjef i Mahabad uttalte til en iransk TV-kanal på mandag at drapet skjedde etter «verbal kontrovers og tidligere uenigheter».

Politiet skal raskt ha funnet ut hvem som var gjerningsmannen og pågrep ham etter tre timer. De mener det var fare for at den pågrepne skulle forlate landet.

Risikerer dødsstraff

Familien til den drapssiktede sier til NRK at de vil prøve å få rettssaken flyttet til Norge og vil forsøke å få hjelp av en norsk advokat.

Familien har også engasjert en advokat i Iran for å forsvare den siktede.

Den drapssiktede skal ha innrømmet drapet overfor et familiemedlem som møtte ham på politistasjonen i Iran. Han skal også ha innrømmet drapet i avhør med politiet, ifølge familien i Norge.

Dersom han blir funnet skyldig i drap risikerer den norske statsborgeren dødsstraff i Iran.

Utenriksdepartementet skriver i en e-post til NRK at de ikke er kjent med denne saken.

SISTE NYTT

Siste meldinger