– Han hoppet i taket av glede

Norske Zain Al Rafeea (14) i Hammerfest trollbandt verden med hovedrollen i filmen «Kapernaum». Nå får han Oscar for rollen. Og selve prisen? Den ble overrakt av postmannen.

Zain Al Rafeea

14-år gamle Zain Al Rafeea ble født i Syria, men flyktet med familien til Libanon under krigen. Der landet han hovedrollen i filmen «Kapernaum» som han nå har fått Oscar for.

Foto: Johnny Vaet Nordskog

14-år gamle Zain Al Rafeea, som nå bor sammen med familien i Hammerfest, fikk hovedrollen i filmen «Kapernaum» ved en ren tilfeldighet på gata i Beirut. Etter at familien flyktet til Norge, først fra Syria og så fra Libanon, fikk elevene i Hammerfest ikke bare en ny elev i klassen, men også en filmstjerne.

Filmen høstet stor internasjonal anerkjennelse og fikk terningkast 5 av filmpolitiet i vinter, og skildrer livet til gatebarn og barnefamilier godt under fattigdomsgrensa i Libanon.

Nå har Zain fått Oscar for rollen.

Postmannen ble Oscar-bud

Zain fikk først beskjed om nominasjonen på telefon, og ventet i spenning i flere uker. Da prisen endelig kom til Norge, var det postmannen som først overrakte esken med Oscar-statuen til ham.

14-år gamle Zain Al Rafeea med prisen fra Young Artist Academy

14-år gamle Zain Al Rafeea med prisen, som ligner svært mye på en «voksen-Oscar», fra Young Artist Academy.

Foto: Privat

Den fugleinteresserte 14-åringen, opprinnelig fra Syria, hadde hentet tre fugler han skulle overta fra en kompis og var på vei hjem til familien i Hammerfest. På veien ble han stoppet av postmannen som hadde med en stor pakke addressert til han. Zain trodde han visste hva innholdet i esken var, men turte ikke håpe for mye.

Men esken innhold akkurat det Zain håpet på: gullstatuen fra Young Academy Award for Breakthrough Performance Award, sendt hele veien fra USA.

– Han hoppet i taket av glede, forteller faren Ali Al Rafeea til NRK.

Young Academy Award blir ofte kalt «ungdoms-Oscar», og svært kjente skuespillere som Leonardo DiCaprio og Emma Watson har tidligere fått tildelt samme utmerkelse. I tillegg til prisen fra USA har Zain også fått tildelt pris for beste skuespiller ved filmfestivalen i Antalya.

Zain Al Rafaeea tildelt pris for beste skuespiller i Antalya 55th International Film Festival

Zain Al Rafeea (14) ble tildelt pris for beste skuespiller på filmfestivalen i Antalya.

Foto: Skjermdump

Flyktet fra krigsherjet land

Til tross for internasjonal stjernestatus er Zain en helt vanlig 14-åring i Hammerfest. Nesten.

Han og familien ankom Hammerfest august i fjor etter å ha flyktet fra Syria.

I klasserommet på Breilia skole i Hammerfest stod jubelen i taket da klassekameraten ble nominert til Oscar. Og nå kan kameratene juble enda høyere: Zain fikk tildelt utmerkelsen, og gullstatuen er endelig hjemme i Hammerfest hos familien Al Rafeea.

– Han er filmens stjerne

Sigurd Vik, filmanmelder i NRK P3, sier at han har full forståelse for at Zain nå får anerkjennelse og ros.

Det er sjelden jeg blir så umiddelbart imponert av en debutprestasjon. Han viser en uttrykksfull og nyansert måte å spille rollefigur på. Han er rett og slett filmens stjerne. Det er en god film og en svært god rolleprestasjon.

Sigurd Vik

Filmanmelder i NRK P3, Sigurd Vik, er svært imponert over Zains skuespillerprestasjon.

Foto: Martin Aas / P3

«Kapernaum» tar opp et vanskelig og sammensatt etisk dilemma, og stiller spørsmål ved om svært fattige familier bør få barn. I filmen stiller Zain sine egne foreldre for retten for å ha satt ham til verden.

Dette er også den komplekse og røffe tonen som gjør at Vik mener Zains prestasjon er ekstra god.

– Dette er tøff realisme med lag av humor. Zain balanserer rollefiguren på en måte som treffer alvoret, men som samtidig klarer å være kul og relaterbar. Det er en imponerende balanseøvelse.

Zain Al Rafeea som gategutten Zain i Kapernaum

I filmen spiller Zain en 12-åring som saksøker foreldrene sine for å ha satt ham til verden.

Foto: Arthaus

Drømmer om å spille i Hollywood

Zain har allerede fått tilbud om å være med i to nye spillefilmer, den ene i Sverige, og den andre med samme regissør som i «Kapernaum», Nadine Labaki, som vil følge Zain hjemme i Hammerfest.

Når han blir spurt om hva han drømmer om nå, forteller Zain at han vil spille i flere filmer i Hollywood.

Er det realistisk?

– Ja ... Hvorfor ikke?

Faren til Zain, Ali, er noe mer tilbakeholden og poengterer at familien er svært takknemlige for måten de har blitt tatt imot:

Vi ønsker å dele denne prisen med hele Norge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger