Norske statsborgere får «ukjent fødested»

Nye passregler betyr at norske statsborgere fra 31 land blir registrert med «ukjent fødested» når de skal fornye passet.

Norsk pass

UKJENT: Mange norske statsborgere født i andre land får ikke lenger godkjent sitt fødested.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Det nye reglene kom 2. juni fra Politidirektoratet. Er du norsk statsborger men født i det som kalles et «gruppe 2 land», blant annet Pakistan, India, Kosovo og Vietnam, har norske myndigheter bestemt at Folkeregisteret ikke kan godta dokumentasjonen du legger frem for fødestedet ditt. Derfor skal det angis som «ukjent». Dette står i informasjon på Politidirektoratets hjemmesider.

Du får beholde fødeland, men ikke fødested eller by. Du blir registrert med «ukjent fødested» selv om du har bodd i Norge i flere år, og tidligere har hatt et fødested angitt i ditt norske pass.

– Folk føler seg trampet på. Dette er folk som har hatt norsk pass i flere tiår, som får høre at de ikke kan bevise godt nok hvor de opprinnelig er fra. Myndighetene fratar dem jo i realiteten fødestedet sitt, sier nestleder Mari K. Linløkken i Antirasistisk Senter til VG.

– Kan ha uheldige sider

– Politidirektoratet ser i ettertid at den nye praksisen kan ha enkelte uheldige sider, skriver seksjonssjef i juridisk forvaltningsseksjon, Steinar Talgø i en e-post til VG.

– Vi vurderer derfor om – og i tilfelle hvorledes – vi skal håndtere opplysninger om fødested i norske pass der passøkeren er født i nevnte land. Politidirektoratet har per i dag ikke truffet noen beslutning om dette, legger han til.

Regelverket gjelder til sammen 31 land i Afrika, Asia og Europa.

  • I Afrika: Burkina Faso, Burundi, Den Demokratiske Republikken Kongo (DRC), Ekvatorial Guinea, Elfenbenskysten, Eritrea, Etiopia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Kenya, Liberia, Mali, Nigeria, Republikken Kongo (RC), Sierra Leone, Somalia, Uganda, og Zimbabwe
  • I Asia: Afghanistan, Filippinene, India, Irak, Jemen, Myanmar (Burma), Pakistan, Saudi-Arabia, Sri Lanka og Vietnam
  • I Europa: Kosovo

SISTE NYTT

Siste meldinger