Handlet i nødverge da de skjøt sivil afghaner

Krigsadvokaten har konkludert at de to norske soldatene som drepte en sivil afghaner i sommer, handlet riktig fordi de handlet i nødverge.

Norske soldater i Afghanistan

Kjøretøyene på bildet, som er de samme som var involvert episoden i juli. Her fra Ghowrmach-distriktet sørvest for Meymana.

Foto: Forsvaret / SCANPIX

I en rapport summerer krigsadvokat Terje Lund opp hendelsen slik:

– Etter en grundig gjennomgang av sakens dokumenter er det min klare oppfatning at de to mistenkte nordmennene ikke har gjort seg skyldige i noen overtredelse av verken strafferettslige eller disiplinærrettslige regler, skriver Lund i rapporten.

Kom på motorsykkel

De to norske vognkommandørene var med på et oppdrag med en ISAF-patrulje 25. juli i år. Der skjøt de og drepte en sivil afghaner som kom på motorsykkel i Shirin Tagab-området, nord for Meymana. Kommandørene var på vei for å bistå styrker som var i konflikt med opprørere da episoden fant sted.

Ifølge de norske styrkene nærmet to motorsyklister seg stadig nærmere militærkolonnen som nordmennene fulgte.

Ifølge rapporten skjøt de to norske soldatene først to varselskudd foran og til høyre for motorsykkelen. Likevel stoppet ikke føreren og soldatene skjøt deretter to dødelig skudd mot mannen som i ettertid viste seg å være en sivil afghaner.

I henhold til innstruks

Lund skriver i rapporten at førstehjelp ble gitt, uten at det lyktes å redde mannen.

– Det er på det rene at de to norske soldatene faktisk har skutt og dermed drept afghaneren, noe de har bekreftet i avhør. De har imidlertid anført at de har handlet i nødverge, skriver han videre.

I vitneavhør uttrykker nordmennene at det var frykt for at det kunne være selvmordsbombere i området.

Lund ser ikke at nordmennene har handlet i strid med gjeldende regelverk. Tvert imot, han mener soldatene handlet korrekt og nødvendig i henhold til instruks.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger