NRK Meny
Normal

– Ikke hold i rykter om krigsforbrytelser

Førstekrigsadvokat Gunnar Johnsen har foreløpig konkludert med at det ikke er hold i ryktene om at norske soldater har begått krigsforbrytelser i Afghanistan.

Norske soldater i en observasjonspost i Afghanistan.

Krigsadvokaten finner ikke noe straffbart etter å ha gjennomgått Militærpolitiets etterforskning av mulige norske krigsforbrytelser.

Foto: Forsvaret / SCANPIX

Krigsadvokaten i Nord-Norge fikk i dag rapporten om mulige norske krigs­forbrytelser i Afghanistan fra Militærpolitiet.

– Min foreløpige konklusjon er at ingenting tyder på at det er begått straffbare eller refsbare handlinger, sier førstekrigsadvokat Gunnar Johnsen til ABC Nyheter.

Han skal nå studere underlagsmaterialet nærmere før en endelig konklusjon trekkes, men understreker at det foreløpig ikke ser ut til at militære eller borgerlige straffebestemmelser er brutt.

– Drepte såret afghansk opprører

I oktober varslet forsvarssjef Harald Sunde at han hadde iverksatt full gransking etter at en troppssjef i Telemarkbataljonen kom med opplysninger om at norske soldater skjøt og drepte en såret afghansk opprører i Ghormac-distriktet i januar i år.

VG skrev at troppssjefen kom med disse opplysningene under et foredrag på Krigsskolen i april. I foredraget skal han også ha opplyst at norske soldater i desember i fjor skal ha brukt en afghaner som menneskelig skjold nord for Maimana.

– Vi har fått rapporten fra Militærpolitiet, men avventer underlagsmaterialet som skal sendes i posten. Vi håper å kunne ta stilling til hvordan saken formelt skal følges opp i løpet av neste uke, sier oberstløytnant og pressetalsmann John Espen Lien ved FOH til NTB.

– Rykter

Forsvarsledelsen har hele tiden betraktet påstandene som rykter. De ble først undersøkt i mai av Generalinspektøren for Hæren, som konkluderte med at de var usanne.

Generaladvokat Arne Willy Dahl har uttalt seg kritisk om at militærpolitiet ikke allerede i vår ble koblet inn i saken. Han frykter at den manglende etterforskningen i verste fall kan ha ødelagt muligheten for oppklaring, ifølge NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger