Norske soldater drepte sivile

Norske soldater på oppdrag i Kosovo og Somalia har flere ganger skutt og drept sivile. Til nå har Forsvaret holdt tett om de fleste av disse episodene.

Telemarksbataljonen i Kosovo
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Dagens ledelse for de norske utenlandsstyrkene sier at Forsvaret heretter vil være mer åpen om sine FN- og NATO operasjoner.

Mye almenheten ikke vet

Arild Brandvik er oberst og har vært i Forsvaret i mer enn 25 år. Han har tjenestegjort i flere FN- og NATO operasjoner. Han vet godt at Forsvaret har sine hemmeligheter.

- Det er jo sånn at i alle de operasjonene vi har vært med på i Libanon, Irak, Afghanistan, Somalia og Kosovo, så har det vært tøffe episoder. Det skjer omtrent alltid, sier Brandvik til NRK.

- Det er mye ikke almenheten vet. Forsvaret føler ikke at de er pliktige til å informere om alt som skjer, sier Brandvik.

I livsfare

17. og 18. mars 2004 sloss norske soldater mot demonstranter ved landsbyen Caglavica i Kosovo. Den norske styrken fra panserbataljonen og 2. bataljon i indre Troms reddet mange serbiske liv. Likevel fikk vi ikke vite alt som skjedde i Caglavica.

- Under hele den demonstrasjonen var vi i livsfare, opplyser en av de norske offiserene som deltok.

Kosovoalbanere ville lynsje serberne i byen, men ble stoppet av de norske KFOR-soldatene. Forsvaret bekreftet tidlig at soldatene hadde skutt og drept en albaner, mens 20 nordmenn ble lettere skadet.

Flere av demonstrantene gikk til angrep på KFOR-styrken og norske soldater måtte løsne skudd. Det var ikke en, men seks albanere som ble truffet. Minst to ble drept.

Soldater som deltok i operasjonen opplyser om at demonstranter ble påkjørt og ble truffet i bena av skarp ammunisjon. Men de vet ikke hvordan det gikk med disse demonstrantene i ettertid.

Lite nytt fra fronten

Andre juledag 1992 var norske FN-styrker på plass i Somalias hovedstad Mogadishu.

Gjennom flere år deltok til sammen 260 nordmenn i en omstridt FN-operasjon i Somalia. Internt i Forsvaret omtales operasjonen som tragisk og grisete.

Norske soldater deltok i trefninger der sivile somaliere ble drept. Hjemme i Norge fikk svært få vite hva som egentlig foregikk.

Ove Naustdal var en av offiserene som ledet den norske FN-styrken i Somalia.

- Det som kom til offentligheten var for eksempel da vi fikk norsk personell skadet, sier Naustdal.

Han kan ikke gi noen god grunn til at det ikke ble rapportert om at norske soldater drepte somaliere.

Ikke rapportert

Ved et tilfelle besvarte norske soldater skyting fra sykehus som var beleiret av somaliske militssoldater. Flere somaliere ble drept, men hjemme i Norge var det stille. Andre ganger ble nordmenn angrepet under eskorteoppdrag i Mogadishu.

Det som skjedde i Somalia er fortsatt betent. Flere FN-soldater som deltok i Somalia bekrefter at de var involvert i episoder hvor sivile ble drept.

En soldat NRK har snakket med bekrefter også maktovergrep utført av norske soldater.

Noen ble skutt, andre ble overkjørt av pansrede kjøretøy. Ofte ble hendelsene forbigått i stillhet. Noen ble ikke en gang innrapportert.

Beklager i dag

Det er noen år siden norske FN-soldater var på jobb i den somaliske hovedstaden Mogadishu.

En av dem som hadde ansvaret beklager at det norske samfunnet ikke fikk vite om de alvorligste hendelsene.

- Her har det vært informasjonssvikt fra Forsvarets øverste ledelse når det gjelder denne typen hendelser, sier Naustdal.

- Det har ikke vært noen kultur for det, sier han.

Forsvarets manglende åpenhet ved flere av utenlandsoperasjonene fikk konsekvenser. De fleste visste lite om hva norske soldater ble brukt til og hva de gjorde under sine oppdrag i utlandet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger