Hopp til innhold

Norske selskap i Libya: Ingen skal tilbake før det er trygt

Norske selskap avventer sikkerhetssituasjonen i Libya etter Gaddafis død før de eventuelt gjenopptar driften.

Video Norske selskap i Libya avventer

Norske selskap i Libya avventer sikkerhetssituasjonen.

Celin Huseby

Celin Huseby, kommunikasjonssjef i Jotun.

Foto: Morten Rakke / Jotun

Norske selskap med virksomheter i Libya er nå svært spent på hvordan situasjonen vil utvikle seg etter Gaddafis død. De norske selskapene Statoil, Yara og Jotun har stengt sine kontorer i Libya på grunn av opprøret.

Selskapene vet foreløpig ikke når de tør å sende ansatte tilbake til kontorene i Libya.

I februar stengte gjødselprodusenten Yara anlegget som de eier halvparten av, i oljebyen Brega. Jotun måtte på samme tid stenge kontorene i Tripoli og Benghazi, og byggingen av en ny malingfabrikk ble utsatt.

Muammar Gaddafi sin død kan få stor innvirkning for når anlegget kan åpnes igjen, sier Celin Huseby, kommunikasjonssjef i Jotun.

– Det at Gaddafi nå er erklært død er jo et vendepunkt, men det er fortsatt mange uavklarte forhold, sier Huseby til NRK.

LYDKLIPP: Hør intervjuet med Yara.

– Åpner ikke før det er trygt

– Per i dag ønsker vi ikke å gjenoppta byggingen av fabrikken før vi er hundre prosent sikre på at vi har å gjøre med et endelig resultat, som er stabilt, trygt og bærekraft, sier Huseby.

I mars ble det meldt om kamper ved Yaras anlegg i Brega, men ifølge lokalt ansatte skal anlegget være intakt. Yaras gjødselfabrikk ligger i en liten industriby midt mellom Tripoli og Benghazi.

– Yara har fulgt sikkerhetssituasjonen i Libya tett. Nå er det en ny utvikling i saken som kanskje gir en enda større grunn til å følge bedre med for å se på om det kan være aktuelt å sende ansatte tilbake til anlegget i Libya, sier Bernard Stormyhr, kommunikasjonssjef i Yara.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT