Hopp til innhold

Polsk politisuksess betalt med norske penger

Mens norsk politi sliter med dårlig utstyr, har polsk politi kuttet responstiden med ni minutter. Årsaken er moderne utstyr – betalt med norske penger.

Dagsrevyen-sak om norske støttepenger til polsk politisamband.

Norske penger til polsk politisamband

– Vi har gjort store fremskritt. Bare i Lublin har den gjennomsnittlige responstiden på noen få år gått ned fra 15 til 6 minutter, sier Janusz Wojtowicz, pressetalsmann i politiet i Lublin i Polen.

Årsaken er nye og moderne biler, utstyrt med en liten PC som betjentene bruker til å få tak i de opplysningene de trenger umiddelbart. Mens sambandet de bruker minner om det norske, har den lille PCen alle tilleggsfunksjonene politiet trenger, men som sambandet ikke har.

pc

SUKSESS: De polske politibilene er utstyrt med denne lille PCen. Istedenfor å måtte lene seg på sentralen, kan de selv søke opp i politiets database, bruke den til kart og internett, og sparer dermed mange kommunikasjonsledd.

Foto: NRK

Og gildet er i stor grad sponset av Norge, som har gitt nesten 230 millioner kroner til det polske politiet gjennom EØS-avtalen.

«Norway granted»

– De norske midlene har blant annet bidratt til dette. Men vi har også brukt statlige budsjettmidler og lokale midler. Alle de elementene tilsammen har bidratt til at vi har greid å kutte responstiden, sier Wojtowicz.

I tillegg til å bidra med penger, har det norske politidirektoratet også vært rådgiver for mange av innkjøpene.

norway grants

NORGE BETALER: På de polske politibilene går det klart frem at Norge har gitt sine bidrag til det moderne utstyret.

Foto: nrk

– Dette utstyret har gjort arbeidet vårt raskere, sier den polske politi-pressetalsmannen.

Norges pengebidrag er godt synlig. På tjenestebilen til politibetjentene Gregorz Biedacha og Mariusz Stachyra den polske byen i Lublin står det «Norway granted». De to forteller entusiastisk om fasilitetene som har gitt polsk politisuksess.

– Her skal jeg vise deg. Vi har forskjellige faner for personer, kjøretøy, dokumenter og gjenstander, sier Stachyra.

I tillegg til direkte tilgang til politiets database, kan den lille PCen brukes til kart og internett. Dermed slipper de flere kommunikasjonsledd, og sparer mye tid.

I Norge: Nokia fra 2000-tallet

– Vi bruker det praktisk talt hver dag. Hver person, hver bil som stoppes for kontroll sjekkes i våre politisystemer ved hjelp av denne, sier Stachyra.

For han og Biedacha betyr utstyret en enklere hverdag, og for befolkningen i Lublin betyr det en tryggere by.

polskpoliti

BRUKER HVERDAG: – Vi er veldig fornøyde med å jobbe med slikt utstyr, sier politibetjentene Gregorz Biedacha og Mariusz Stachyra i polske Lublin.

– Jeg er veldig fornøyd med å kunne jobbe med sånt utstyr, sier Stachyra.

For politibetjent Nikolai Bakke Henden i Asker og Bærum politidistrikt er fasilitetene til hans polske kolleger en fjern drøm. En Nokia-telefon fra tidlig 2000-tall fungerer som tjenestetelefon i patruljebilen, og er hans eneste mulighet til overføring av data.

– Fiffig, sier han når han får se den lille PCen Lublin-politiet opererer med.

– Kunne du tenkt deg en sånn?

– Hvis jeg kunne fått det, kunne jeg tenkt meg det.

På en standard patrulje bruker han mye tid på å sjekke biler, og han savner ofte muligheten til å gjøre søk på egenhånd. Istedenfor må han kalle opp sentralen og be dem gjøre det for seg. Har de ikke tid, blir det ikke gjort.

– Får dårligere polititjeneste

– Da må jeg stoppe den selv og undersøke. Hvis jeg har treff, så har jeg treff. Men det hadde helt klart vært mer effektivt å sjekke det selv fra bilen, sier han.

norskpoliti

GAMMEL NOKIA: Politibetjent Nikolai Backe Henden i Asker og Bærum har kun en gammel Nokia som tjenestetelefon. Han kunne godt tenkt seg utstyret kollegene i Polen bruker.

Foto: NRK

Marius Bækkevar, tillitsvalgt for Asker og Bærum politidistrikt, sier utstyret som brukes i Polen er akkurat noe av det som kunne gjort norsk politi mer effektivt.

– Akkurat nå mener jeg at Norges befolkning får en dårligere polititjeneste fordi vi ikke utnytter kapasiteten på teknologiske løsninger, sier han.

Statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet erkjenner at man har en del å gå på før norsk politi er på høyden utstyrmessig.

– Jeg syns det er bra at Polen klarer å investere i godt utstyr for å bekjempe kriminalitet og menneskehandel. Det er bra også for Norge. Så skal norsk politi også etter hvert få godt utstyr. Vi er godt på vei til det, og få godt IKT-utstyr. Men det er fortsatt noe jobb som må gjøres før vi er fornøyd, sier han.

AKTUELT NÅ