Norske myndigheter: – Mange grunnløse påstander

Statssekretæren i barne- og familiedepartementet sier mange av påstandene om det norske barnevernet er vanskelig å avfeie fordi de er helt grunnløse. – Norske myndigheter jobber med å informere om barnas rettigheter, sier han.

Demonstrasjon mot barnevernet, Oslo

Noen hundre demonstranter samlet seg foran Stortinget lørdag for å vise sin motstand mot barnevernet.

Foto: Sidsel Avlund / NRK

Statssekretær Kai-Morten Terning

Statssekretær Kai-Morten Terning sier Norge jobber med å informere om barnevernet, men at det er krevende.

Foto: NRK

Statssekretær Kai-Morten Terning sa det er viktig for norske myndigheter å informere om hvordan barnevernet fungerer og at foreldre som er involvert i barnevernssaker også har rettssikkerhet, da han var gjest i NRKs Dagsrevyen lørdag kveld.

Han understreket blant annet at foreldrene blant annet har krav på fri rettshjelp og at sakene kan ankes innen det ordinære rettssystemet.

Demonstrasjoner i mange land

I løpet av dagen i dag har det vært demonstrasjoner mot barnevernet i nærmere 60 byer i 20 land, ifølge arrangørene. Også i Stryn og i Oslo har det vært demonstrert.

En av sakene som har utløst demonstrasjonen, er et norsk-rumensk ektepar, bosatt i Naustdal i Sogn og Fjordane, som i november i fjor ble fratatt sine fem barn og siktet for familievold.

Saken har vakt oppsikt utenfor landegrensene. I Romanias hovedstad Bucuresti demonstrerte minst 7.000 til støtte for det unge ekteparet lørdag, og samme dag viste den britiske kringkasteren BBC en kritisk dokumentar om saken.

– Kan gå ut over tilliten

Redaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, sier til NRK at det dessverre er slik at mange av dem som demonstrerer protesterer mot et vrengebilde av Norge.

– Store internasjonale kristne medier har fremstilt landet vårt som en nasjon der man kan miste omsorgen for barna sine, hvis man ønsker å gi dem en kristen oppdragelse.

Statssekretær Kai-Morten Terning sier at myndighetene i mange møter har forklart overfor utenlandske ambassader hvordan det norske barnevernet fungerer og hvilke rettigheter barn i Norge har.

– Men en del av de påstandene som blir satt fram er vanskelige å avfeie fordi de er såpass grunnløse. Det er vanskelig å komme dem til livs.

Han syns det er synd at dette kan gå ut over tilliten til barnevernet.

Barnevern-demonstrasjon i Romania

Barnevern-demonstrasjon i Romania lørdag formiddag.

Foto: Barnevernsaksjonen si Facebook-side

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger