Ifølge Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er Norge villig til å delta i FN-operasjonen.
Norge vil da trolig bidra med fire motortorpedobåter til å patruljere kysten utenfor Libanon.
Det betyr i så fall at marinen stiller med rundt 100 mann.
Ifølge Strøm-Erichsen kommer alle til å være godt trent og samkjørt og til å delta frivillig. Rundt halvparten blir vernepliktige som er inne til førstegangstjeneste, men også disse deltar frivillig.
Avhengig av andre land
Det norske tilbudet drøftes på det såkalte styringsmøte i FN i New York i ettermiddag. Der melder alle aktuelle land inn hva de kan bidra med, og så er det opptil FN å avgjøre om det er aktuelt å gjøre bruk av de fire norske MTB-båtene.
Dersom FN har behov for det norske bidraget, og Norge kan godta rammene og mandatet for en UNIFIL-styrke i Libanon, vil regjeringen så gå videre med planleggingen og legge saken frem for Stortinget.
Tilfredshet i Stortinget
I Stortinget er både Høyre og Venstre positiv til regjeringens opplegg.
- For oss må det være en forutsetning at FN-styrkene kan gjøre jobben sin, og at de har rett til å fatte egne slutninger, sier Høyres Erna Solberg, som er nestleder i utenrikskomiteen, og fortsetter:
- Det blir et skarpt oppdrag, og det må være mulig å fatte beslutninger der og da. Vi mener de må ha et klart mandat, de må ha mulighet til å gripe inn. Hvis ikke står vi i fare for at de rett og slett bare blir stående og se på at båter seiler inn og at Israel skyter på båter.
Solberg er også fornøyd med at regjeringen vil sende båter til Libanon, noe som innebærer at Libanon-oppdraget ikke går ut over deltakelsen i Afghanistan.
Venstres forsvarspolitiske talsmann Odd Einar Dørum sier at det er positivt at Norge tar sin del av ansvaret for å stabilisere situasjonen.
- MTB-er kan være med på å redusere faren for illegal import sjøveien, sier han.
Over helgen
De første soldatene i den nye internasjonale FN-styrken skal være på plass over helgen, opplyser sjefen for UNIFIL-styrkene.
Norge har tidligere bidratt med soldater til FN-styrken - UNIFIL - i 20 år. Den nye internasjonale styrken får imidlertid et videre mandat enn det den nåværende styrken har. Den blir også betydelig større.