Hopp til innhold

Norske menn fortviler etter lekkasjer fra utroskapsside

En liste over norske menn som har benyttet seg av en utroskapsnettside ligger nå åpent tilgjengelig på nett. – Dette syns jeg overhodet ikke noe om, sier en av dem.

Nettstedet Ashley Madison

SIDESPRANG: Er du i et forhold, men søker andre likevel? Det er ett av spørsmålene du svarer på når du oppretter en profil på datingsiden Ashley Madison.

Foto: Skjermdump

I dag ble det klart at hackere har lekket informasjon om millioner av nettstedet Ashley Madisons brukere.

Nettstedet retter seg mot mennesker som er gift eller i et seriøst forhold, og reklamerer med at «livet er kort, ha en affære».

– Flaut og kjipt

På listen over brukere er mange norske menn.

NRK har vært i kontakt med flere av dem. De er langt fra fornøyde.

– Dette reagerer jeg sterkt på. Jeg meldte meg inn som en del av en fleip med gutta over en øl. At det offentliggjøres syns jeg overhodet ikke noe om, sier en mann fra Oslo, som er i et forhold.

– Rett og slett flaut og kjipt. Det var ikke akkurat meningen at dette skulle offentliggjøres, sier en singel mann.

Ashley Madison-hackinga

HACKET: Hackerne 'The Impact Team' skal ha ment at nettstedet Ashley Madison drives med mafialignende metoder, blant annet ved å kreve penger for å slette profiler.

Foto: Skjermdump

– Pirrende

Navn, bostedsadresse, e-postadresse, kredittkortinformasjon og informasjon om seksuelle preferanser ligger nå åpent ute.

De fleste mennene NRK har snakket med, sier de har brukt siden av ren nysgjerrighet.

– Det er pirrende og moro å se hva som finnes der ute. Jeg tror denne siden brukes både av dem med dårlige hensikter og dem med gode. Alle har ikke en intensjon om å være utro, sier en gift mann.

– Hva brukes siden til da?

– Noen bruker den sikkert til å prate om sexlivet, eller om et manglende sexliv. Det hadde så klart vært best om kona ikke visste om dette, men jeg har heller ikke store problemer med det.

Kan opprette falske kontoer

Noen av dem NRK kontakter, sier de aldri har brukt nettstedet.

– Dette er helt ukjent for meg. Jeg håper ikke dette dreier seg om ID-tyveri, sier en mann.

Hvilke kontoer som er ekte kan være vanskelig å fastslå. Et navn på listen betyr ikke nødvendigvis at personen har opprettet en bruker.

Siden nettstedet sannsynligvis ikke verifiserer e-postadresser, er det mulig å opprette falske brukere med andres e-postadresser.

– Kan misbrukes

Per Thorsheim i IT-rådgivningsselskapet God Praksis sier omfanget og typen opplysninger som er lekket, gjør overtrampet svært grovt.

Han frykter at informasjonen kan misbrukes.

– Det vil dukke opp sider som tilbyr seg å slette opplysningene, men dette er bare svindel. Noen kan også forsøke å presse folk ved å true med å gå til kone, venner eller barn.

Ifølge Thorsheim er det ikke stort man får gjort med lekkasjene når de først er blitt publisert. Han råder folk mot å bruke internasjonale datingtjenester.

– Sikkerheten i form av personvern og IT-sikkerhet er generelt for dårlig. Dermed er det stor fare for at opplysninger om deg kommer på avveie.

AKTUELT NÅ