Norske IS-krigere terrordømt

Tre menn er i Oslo tingrett dømt til fengsel i inntil fire år og ni måneder for tilknytning til ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) i Syria.

To av de tiltalte i IS-rettssaken avbildet i Syria

To av de tiltalte avbildet i Syria. Aktoratet ba om at begge dømmes til fem års fengsel.

Det er første gang en norsk domstol har behandlet en sak der norske statsborgere er tiltalt for å ha deltatt i kamphandlinger for IS i Syria.

Den 30 år gamle familiefaren, Djibril Abdi Bashir, er dømt til fire år og tre måneder i fengsel, mens Valon Avdyli (28) er dømt til fire år og ni måneder i fengsel for å ha deltatt i kamphandlinger for IS i Syria.

Fredrik G. Ranke og Jan Glent

Aktor Jan Glent (t.h.) og Frederik G. Ranke (t.v.), argumenterte for å benytte nesten hele strafferammen, på grunn av preventive hensyn, da de holdt i sin sluttprosedyre i Oslo tingrett i mars.

Foto: Olav Døvik / NRK

Den tredje mannen i saken, en 25-åring, er dømt til fengsel i sju måneder for å ha støttet IS og for brudd på våpenloven.

– Vi er fornøyde med dommen. Det er tett opp til det vi ba om, særlig når det gjelder vurderingen av terrorbestemmelsen, sier statsadvokat Jan Glent.

Anker avgjørelsen

Svein Holden

Svein Holden er forsvarer for 28-åringen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

28-åringen, som fikk den strengeste straffen, har allerede bestemt seg for å anke. Det gjør også hans yngre bror. Dermed er dommen ikke rettskraftig.

– Han er misfornøyd. Det er skuffende å bli dømt til fengsel i nesten fem år, når han hele tiden har fremholt at han ikke var en del av IS, sier Svein Holden.

Avdyli har også sagt til sin advokat han at han synes straffen under enhver omstendighet er for streng.

Nå forbereder han seg på en ny runde i retten.

– Jeg tror definitivt det er mulig å vinne frem med vårt syn i lagmannsretten, sier Holden.

Også 25-åringen er skuffet, forteller forsvarer Kjell Thorbjørn Dahl.

– Jeg deler ikke rettens syn på enkelte punkter.

30-åringens advokat har ikke fått gått gjennom dommen med sin klient ennå, og vet ikke om han vil anke avgjørelsen.

Sverget troskap til IS

Retten mener Bashir og Avdyli sverget troskap til IS i mai 2013, og oppholdt seg i Syria frem til januar i fjor. Påtalemyndigheten fikk medhold i at de har brutt straffelovens paragraf 147 d ved å delta i en terrororganisasjon.

«De tiltalte la for dagen et stort engasjement i sin virksomhet til støtte for ISIL. Etter hjemkomsten til Norge ga de også uttrykk for at de ville tilbake til Syria igjen for å fortsette å tjenestegjøre aktivt for ISIL», heter det i dommen.

Da 28-åringen kom tilbake til Norge fikk han og broren på 25 tak i diverse stridsbekledning og utstyr, som de forsøkte å sende til en tredje bror, som var i Syria.

Han ble drept i april og utstyret ble beslaglagt hjemme hos brødrene i mai, da de ble pågrepet.

Dommen slår fast at «det er viktig at alle tilførselslinjer til terrororganisasjoner strupes mest mulig, store som mindre».

Våpendeler som skulle sendes til Syria

Disse våpendelene ble kjøpt i Norge, og skulle sendes til Syria.

Nektet skyld

Alle de tre har hele tiden nektet straffskyld, og har forklart at de var i Syria for å drive humanitært arbeid.

– Han reiste for å hjelpe den syriske befolkningen mot Bashar al-Assad-regimet. Han ble medlem av IS, men brøt med dem etter kort tid, sier Bashirs forsvarer, Fredrik Schøne Brodwall.

De skal ha vært en del av islamistmiljøet på Østlandet og hatt tilknytning til Profetens Ummah.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger