Hopp til innhold

Norske husholdninger sparer i de dyreste fondene: – Jeg blir litt sjokkert

De billigste aksjefondene gir best avkastning over tid. Likevel sparer norske husholdninger i de dyreste fondene, viser en gjennomgang NRK har gjort. Proffene velger i langt større grad billigfond.

Merete Susort

Trebarnsmoren Merete Susort bor i Oslo og sparer i et globalt indeksfond med svært lave årlige kostnader.

Foto: Privat

Nær 1 av 2 nordmenn sparer i aksjefond. Samtidig er sparing i samfunnet skjevfordelt. 1 av 6 har ingen mulighet til å spare.

Merete Susort jobber som lærer bor på Refstad i Oslo med samboer og tre barn. Hun sparer langsiktig gjennom fondsdistributøren Kron, og har satt en engangssum i Krons globale indeksfond, det billigste i markedet.

Fra mai av vil hun spare i fondet månedlig.

– Jeg valgte et fond med lave etableringskostnader og som var billig å investere i. Det er kanskje ikke der jeg får den høyeste avkastningen, men det er samtidig mer stabilt slik at jeg trenger ikke være redd for at pengene forsvinner på en dag, sier hun.

– Hva tenker du hvis jeg sier at du med din måte å investere i et billig globalt indeksfond gjør det som profesjonelle investorer i større grad gjør?

Robin Wigglesworth, journalist i Financial Times og forfatter av "Trillions" - en bok om indeksfondenes historie.

Robin Wigglesworth er journalist i britiske Financial Times, og har skrevet boken "Trillions" om indeksfondenes fremvekst og suksess.

Foto: Johan B. Sættem

– Da blir jeg litt sjokket. Da tenker jeg at ja ja, da var det kanskje ikke så dumt å høre på de rådene jeg fikk, sier en leende Susort.

Proffene velger billigfond, husholdningen kjøper de dyreste

NRK har gjennomgått fondsstatistikk fra Verdipapirfondenes forening de siste 10 årene. Den viser at:

  • Proffene i Norge, for eksempel banker, kredittforetak, forsikringsselskap og pensjonskasser, har nesten halvparten av aksjefond-kronene sine investert i billige indeksfond.
  • Men kun en av fire kroner som norske husholdninger har plassert i aksjefond, er satt i indeksfond. Resten, rundt 200 milliarder kroner, er investert i aktive aksjefond, som har langt høyere kostnader.
Warren Buffet, styreleder og konsernsjef i Berkshire Hathaway.

Orakelet fra Omaha, blir han kalt verdens kanskje dyktigste investor gjennom mange tiår, Warren Buffet. Selskapet Berkshire Hathaway er lite kjent, men blant USAs aller største. Kun Apple, Microsoft, Google (Alphabet), Amazon og Tesla har en større markedsverdi.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

– Bankene vil tjene mest mulig på deg

Hvorfor er det slik, spurte NRK Financial Times-journalist Robin Wigglesworth.

Han skrev i fjor boken «Trillions» om indeksfond, en bok som har fått skryt blant annet hos konkurrenten The Wall Street Journal.

– Tallenes tale er soleklar. Aktive fond gjør det kjempedårlig på lang sikt og koster altfor mye penger, og det er enda sannere i Norge enn i utlandet, sier Financial Times-journalisten.

– Vi har et veldig bankdominert marked i Norge og Norden. Folk sparer i sin egen bank, og da går de inn til DNB eller Nordea og spør hva slags fond burde jeg spare i, og da selger de deg et dyrt DNB eller Nordea-fond. Det er det de gjør. De vil tjene mest mulig penger på deg, sier Wigglesworth.

NRK har spurt både DNB og bankenes interesseorganisasjon Finans Norge om en kommentar, og begge har takket nei til å kommentere.

Nesten alle velger aktive fond hos Nordea

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea sier at hos Nordea velger nesten ingen indeksfond, mer enn 9 av 10 av både proffer og husholdninger velger aktive fond, sier han.

– Vårt mål er å gi kundene våre best mulig råd. Vi har tro på de aktive fondene våre, og de fondene som vi selger mest av både til institusjonelle og privatkunder er Nordea stabile aksjer global og Nordea stabile aksjer global etisk. De har levert gode resultater over tid, og bedre enn indeksfond. Og solid i år i forhold til indeks, sier han.

Buffet anbefaler indeks

Verdens kanskje mest kjente og suksessrike investor heter Warren Buffet. Han har gjennom 50 år bygget opp selskapet Berkshire Hathaway til å ha en verdi på 6500 milliarder kroner, mer enn halve det norske oljefondet. Selskapet er USAs 6. største målt etter børsverdi.

Ett av hans råd til folk som vil spare langsiktig i aksjemarkedet lyder slik:

Sett pengene i et bredt billig indeksfond, fordi historien viser at det gir best avkastning på lang sikt.

91-årige Buffet har sagt at pengene han etterlater etter sin død skal investeres i et bredt billig indeksfond.

1,1 prosent i året blir til hundretusener på lang sikt

En analyse Forbrukerrådet gjorde i 2020, viste at aktive globale aksjefond i snitt gjorde det 1,1 prosent dårligere i snitt hvert år enn globale indeksfond, etter kostnader.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet sier at den økonomiske konsekvensen for kundene er betydelig for kundene over tid.

Over 20 år kan en forbruker som plasserer 500.000 i et aktivt globalt aksjefond forvente å tape hele 371.400 sammenlignet med et globalt indeksfond, sier Jensen.

– Det er ikke mange områder det lønner seg å være lat og kjøpe det billigste, men dette er faktisk et område hvor det er det. Veldig mye av den meravkastningen som noen aktive fondsforvaltere klarer å skape, og det er bare noen, forsvinner i deres egen lommebok, sier Wigglesworth.

Nordeas Robert Næss sier at det er riktig at globale indeksfond over tid har slått de aktive fondene. Men han peker på at Forbrukerrådets analyse fra 2018 viser også at norske aktive fond gjorde det bedre enn norske indeksfond over tid.

– Så det kommer an på hvilket marked du ser på, og vi mener det ikke gjelder for våre fond hvis du ser på avkastningen, sier han.

Flere proffer og husholdninger velger indeks i 2022

Så langt i år og det siste året har imidlertid mange aktive norske fond blitt grundig slått av norske billige indeksfond. En vesentlig årsak er oppgangen i olje og gassprisene og Equinors vekting i indeksen.

Administrerende direktør Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes forening sier at trenden viser at både flere proffer og husholdninger har valgt indeksfond det siste tiåret.

– Den trenden har også fortsatt inn i 2022, sier han.

Zakariassen sier at indeksfond er et glitrende produkt, men dersom man skal ha håp om å oppnå mer enn markedsavkastningen, så må man velge et aktivt forvaltet fond.

– Der har man ingen garanti for at meravkastningen vil komme, men skal man ha muligheten for det, så er det et aktivt forvaltet fond som er alternativet, sier han.

AKTUELT NÅ