– De som var dine venner i går er ikke dine venner i dag

Norske Gülen-tilhengere anklages for å være terrorister og får drapstrusler. Nå tar bevegelsen til orde for en internasjonal gransking. – Uaktuelt, sier den tyrkiske ambassaden.

Zeynep Gøcmen og Pinar Gunayden

VIDEO: Norske Gülen-tilhengere anklages for å være terrorister og landsforrædere. Enkelte har opplevd å få drapstrusler etter Fethullah Gülen ble anklaget for å stå bak kuppforsøket av president Erdogan.

Det tok ikke lang tid etter de første meldingene om kuppet i Tyrkia, før støttespillerne til president Erdogan gikk ut og la skylden på eksillederen Fethullah Gülen.

– Venner kaller oss terrorister

Zeynep Gøcmen (25) har bodd i Norge hele livet og har tyrkiske foreldre. Hun er ansvarlig for ungdomshuset som drives av Gülen-bevegelsen i Drammen. Nå opplever hun at folk hun har kjent hele livet anklager henne for å være terrorist og landsforræder.

– De som var dine venner i går er ikke dine venner i dag. Personer jeg har kjent siden barndommen anklager meg for å være terrorist, forteller Gøcmen til NRK.

I etterkant av kuppforsøket fredag 15. juli har hun og flere andre Gülen-tilhengere i Norge opplevd å få hatmeldinger gjennom sosiale medier, trusler, og anklager om å være landsforrædere og mordere.

Pinar Gunayden er daglig leder for ungdomshuset og har bodd i Norge i to år. Hun opplever at enkelte har sluttet å komme til ungdomshuset etter kuppforsøket.

– Det er noen som ikke lenger er våre venner og som kaller oss for terrorister, forteller Gunayden.

Ber om internasjonal granskningskomite

Ramazan Ay

Vi er for demokrati, menneskerettigheter, ytringsfrihet og imot vold, sier Ramazan Ay.

Foto: Kristian Kråkenes / NRK

Gülen-bevegelsen har konsekvent avvist anklagene om at de står bak kuppforsøket i Tyrkia. 50.000 ansatte som jobber i skoler, helsevesenet og andre institusjoner som støtter bevegelsen har så langt blitt suspendert. Nå har Gülen og bevegelsen i Norge tatt til orde for en internasjonal gransking av kuppforsøket.

– Vi tar sterkt avstand fra disse udemokratiske handlingene og krever at det dannes en internasjonal granskningkomitee som vil bringe fram informasjon rundt kuppforsøket, sier Ramazan Ay som er leder for Gülen-bevegelsen i Norge.

Han forteller til NRK at de har mottatt en uttalelse fra den tyrkiske ambassaden i Norge hvor bevegelsen blir betegnet som en terrororganisasjon.

– Jeg tror egentlig få tror på denne listen som tyrkiske myndigheter har satt oss på, men for oss er det sjokkerende og grove beskyldninger. Vi har alltid vært for demokrati, menneskerettigheter, ytringsfrihet og imot all form for vold, forklarer Ramazan Ay som har bodd tolv år i Norge.

– Hvilke konsekvenser har ditt forhold til Gülen-bevegelsen hatt for deg?

– Jeg har ikke reist til Tyrkia på nesten tre år. Hvis jeg reiser tilbake til Tyrkia er det ikke sikkert jeg får reise tilbake, forteller han.

TURKEY-POLITICS-MILLITARY-COUP-DEMO 655105703

Mange Erdogan-tilhengere kaller Gülen-bevegelsen for terrorister og landsforrædere, forteller bevegelsens leder i Norge.

Foto: OZAN KOSE / Afp

– Uakseptabelt

Tyrkiske myndigheter ber nå Tyskland utlevere tilhengere av Fethullah Gülen, sier Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu til TV-kanalen CNN Türk. 75-år gamle Fethullah Gülen selv bekymrer seg ikke for å bli utlevert fra USA, der han har bodd i selvpålagt eksil siden 1999.

Ülkü Kocaefe, første ambassaderåd ved den tyrkiske ambassaden i Oslo

Det er uaktuelt med en internasjonal granskning av kuppforsøket, sier Kocaefe ved den tyrkiske ambassaden i Oslo til NRK.

Foto: Kristian Kråkenes / NRK

Ülkü Kocaefe, første ambassaderåd og Charge'd Affairs ved den tyrkiske ambassaden i Oslo sier det er uaktuelt med en internasjonal gransking etter kuppforsøket i Tyrkia.

– Dette er helt uakseptabelt for oss. Dette er en nasjonal sikkerhetstrussel for Tyrkia og en internasjonal gransking kan vi ikke akseptere, sier Kocaefe til NRK.

Ifølge Kocaefe skal det gjennom etterforskningen og en rekke rettssaker kommet fram store mengder bevis som bekrefter at Gülen-bevegelsen står bak kuppforsøket i Tyrkia.

SISTE NYTT

Siste meldinger