Norske fanger på veg til Nederland

Etter det NRK kjenner til landet et fly med norske fanger i Nederland litt over klokken 12 tirsdag.

Busser ved fangefly på Gardermoen

AVSKJERMET: Fangene ble satt på flyet til Nederland fra to turbusser i et avskjermet område på Gardermoen et godt stykke fra den ordinære terminalen ved SAS sine hangarer (video: Audun Torsdalen/NRK).

Kriminalomsorgsdirektoratet vil ikke bekrefte at fangetransporten skjer i dag, og viser til «sikkerhetsinnsyn», men ifølge data fra flysporingstjenesten Flightradar 24 landet et innleid SAS-fly litt etter klokken 12 i Groningen.

Flightradar: Fangefly nesten i Nederland

På flysporingstjenester kunne fangeflyet følges mens det gjennomførte innflygingen til den lokale flyplassen i Groningen i Nederland.

Foto: skjermdump fra flightradar24.com

Ifølge NRKs kilder skal det være 25 fanger om bord.

Transportert helt til flyet med busser

Flyet tok av mens NRK fulgte utviklingen på Oslo lufthavn var i dag registrert med et rutenummer som ikke knyttes til noen vanlig ruteflyvning. Rutenummeret virker å tidligere ha vært brukt ved innleie av fly fra SAS.

NRK observerte i formiddag busser som kjørte opp til flyet langt unna den vanlige terminalen, ved hangarområdet til SAS.

Deretter tok flyet av direkte uten å være innom terminalområdet, og satte kursen mot Nederland.

SAS-fly tar av fra Gardermoen med fanger

SAS-flyet med registrering LN-RPX tok tirsdag av og satte raskt snuten sørover mot Nederland. Flyet brukte litt over en time på turen til Groningen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Både norsk og nederlandsk justisdepartement har vært tause om transporten, og henviser til en planlagt presseorientering med landenes justisministre som skal skje onsdag.

Fangene mottas i Norgerhaven

NRK er dog kjent med at fengselet Norgerhaven allerede tirsdag står klare til å ta imot de norske fangene fra rundt klokken 14.

Norge har leid et helt fengsel med plass til 242 innsatte i Nederland. I første omgang skal 112 innsatte overføres, men 33 nekter. Fengselet skal åpnes av justisminister Anders Anundsen onsdag 2. september.

33 av de 112 innsatte som det så langt er vedtatt å overføre til fengselet Norge leier av Nederland, motsetter seg flytting. Rundt 20 innsatte skal være på plass når justisminister Anders Anundsen åpner Norgerhaven-fengselet onsdag.

For kort tid siden lettet flyet med de 20 første fangene som skal sone i Nederland. Hver av dem har minst to voktere som følger dem tett. Ansatte i Kriminalomsorgen har fått ekstra opplæring i forkant av denne transporten.
Norge har leid et helt fengsel med plass til 242 innsatte i Nederland. I første omgang skal 112 innsatte overføres, men 33 nekter.

Se video fra da NRK var på Oslo Lufthavn og så flyet lette.

SISTE NYTT

Siste meldinger