NRK Meny
Normal

Norske fanger på veg til Nederland

Etter det NRK kjenner til landet et fly med norske fanger i Nederland litt over klokken 12 tirsdag.

Busser ved fangefly på Gardermoen

AVSKJERMET: Fangene ble satt på flyet til Nederland fra to turbusser i et avskjermet område på Gardermoen et godt stykke fra den ordinære terminalen ved SAS sine hangarer (video: Audun Torsdalen/NRK).

Kriminalomsorgsdirektoratet vil ikke bekrefte at fangetransporten skjer i dag, og viser til «sikkerhetsinnsyn», men ifølge data fra flysporingstjenesten Flightradar 24 landet et innleid SAS-fly litt etter klokken 12 i Groningen.

Flightradar: Fangefly nesten i Nederland

På flysporingstjenester kunne fangeflyet følges mens det gjennomførte innflygingen til den lokale flyplassen i Groningen i Nederland.

Foto: skjermdump fra flightradar24.com

Ifølge NRKs kilder skal det være 25 fanger om bord.

Transportert helt til flyet med busser

Flyet tok av mens NRK fulgte utviklingen på Oslo lufthavn var i dag registrert med et rutenummer som ikke knyttes til noen vanlig ruteflyvning. Rutenummeret virker å tidligere ha vært brukt ved innleie av fly fra SAS.

NRK observerte i formiddag busser som kjørte opp til flyet langt unna den vanlige terminalen, ved hangarområdet til SAS.

Deretter tok flyet av direkte uten å være innom terminalområdet, og satte kursen mot Nederland.

SAS-fly tar av fra Gardermoen med fanger

SAS-flyet med registrering LN-RPX tok tirsdag av og satte raskt snuten sørover mot Nederland. Flyet brukte litt over en time på turen til Groningen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Både norsk og nederlandsk justisdepartement har vært tause om transporten, og henviser til en planlagt presseorientering med landenes justisministre som skal skje onsdag.

Fangene mottas i Norgerhaven

NRK er dog kjent med at fengselet Norgerhaven allerede tirsdag står klare til å ta imot de norske fangene fra rundt klokken 14.

Norge har leid et helt fengsel med plass til 242 innsatte i Nederland. I første omgang skal 112 innsatte overføres, men 33 nekter. Fengselet skal åpnes av justisminister Anders Anundsen onsdag 2. september.

33 av de 112 innsatte som det så langt er vedtatt å overføre til fengselet Norge leier av Nederland, motsetter seg flytting. Rundt 20 innsatte skal være på plass når justisminister Anders Anundsen åpner Norgerhaven-fengselet onsdag.

For kort tid siden lettet flyet med de 20 første fangene som skal sone i Nederland. Hver av dem har minst to voktere som følger dem tett. Ansatte i Kriminalomsorgen har fått ekstra opplæring i forkant av denne transporten.
Norge har leid et helt fengsel med plass til 242 innsatte i Nederland. I første omgang skal 112 innsatte overføres, men 33 nekter.

Se video fra da NRK var på Oslo Lufthavn og så flyet lette.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger