NRK Meny
Normal

Norske apper i verdenstoppen

Norske apper er for øyeblikket blant verdens mest populære - med flere titalls millioner brukere.

Opera på Iphone

TOPP-APP: Operas nettleser-app er en av de mest populære norske applikasjonene.

Foto: Jørund Hessevik/NRK

Nettleseren Opera og læringsspillet Kahoot er blant de norske applikasjonene som nå tar av blant millioner av mennesker.

– Vi er i topp ti på de fleste appstorene, sier produktdirektør i Opera Software, Andreas Thorsheim, mens han viser NRK listene over de mest nedlastede appene på de forskjellige nettbutikkene.

Andreas Thorsheim
Foto: Jan M. Lillebø / BT

Apper er små dataprogrammer til smarttelefoner og nettbrett. Og på få uker har norske Operas siste nettleser blitt lastet ned i rekordfart både hos Apple og Android.

– Vi er nummer tre i India, nummer to i Sør-Afrika og Indonesia og vi er topp tre også i Nigeria, Kenya, Ghana, Kuwait, Ukraina, Bangladesh. Det er rundt to dusin land hvor vi gjør det fantastisk bra for tiden, forteller Thorsheim.

Operas nye nettleser bruker minst mulig datatrafikk, og slår derfor spesielt godt an i disse landene hvor brukerne ofte har dårlig råd og dårlig nett. De 20 landene Opera er på hitlistene i, har en samlet befolkning på 2,3 milliarder mennesker.

– To millioner hver uke

En annen av verdens mest populære apper akkurat nå er også norsk. Kahoot sitt læringsspill lastes ned og er tatt i bruk i svært mange klasserom verden over.

– Vi får et sted mellom halvannen og to millioner nye brukere hver uke, forteller Johan Brand, daglig leder for Kahoot, til NRK.

Kahoot har særlig slått an i USA. Svært mange amerikanske skoleelever bruker nå appen.

– Vi nærmer oss 50 millioner unike spillere i verden. Og vi tror at vi bare er i starten av vår reise nå, sier Brand.

Også spillapp HowOldDoILook fra norske Leif Kvalvik topper nå mange av verdens hitlister. Kvalviks app nådde toppen i Kina i tre dager for to uker siden.

Den norske suksessen er oppsiktsvekkende, for konkurransen i den grenseløse appindustrien er beinhard.

Men det mangler ikke norske ambisjoner for å forbli på toppen av hitlistene. Operas produktdirektør ser allerede fremover.

– Vi håper å være i toppen. Vi håper å gi Ylvis konkurranse i å være det mest nedlastede norske teknologi – og medieproduktet noensinne, sier Thorsheim.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger