Her vil Norsk Tipping servere alkohol, sport og spill

Norsk Tipping har åpnet et nytt spillested i Oslo sentrum der sportsinteresserte skal få tippe og drikke øl samtidig. – Spill og alkoholservering er ingen god kombinasjon, mener norsk forening for spillproblematikk.

Ringside, Norsk Tipping

Her ønsker Norsk Tipping å servere øl til folk som kommer for å spille pengespill.

Foto: Ringside

– Når man drikker alkohol blir hemningene satt ned. Man blir gjerne mer risikovillig og spiller gjerne mer intenst enn man ellers ville gjort, sier Ingjerd Meen Lorvik.

Som leder i Norsk forening for spillproblematikk har hun sett at fristende gevinster lett kan bli til evige tap. Hun har liten sans for alkohol og spill i statlig regi.

Har sendt skjenkesøknad

Det nye spillestedet Ringside er et samarbeid mellom det statlige Norsk Tipping, og de private aktørene Reitan Servicehandel, Rikstoto og TV2.

Ringside

Spillestedet Ringside ligger midt i Oslo snetrum. Rusfeltets samarbeidsorgan, Actis, mener det ikke bør serveres alkohol i samme lokale som det er pengespillautomater.

Foto: Ringside

Spillstedet åpnet dørene forrige uke, nå er en søknad om skjenkebevilling sendt Oslo kommune.

Veggene i lokalet er kledd med skjermer, som viser trav, fotball og Thor Hushovd i gul trøye. Langs viduene står PCer med Norsk Tippings kortlesere, og en minibank er plassert et par meter fra de seks spilleautomatene som er plassert i et hjørne av lokalet.

Her ønsker Norsk Tipping å tilby sine spill samtidig som gjestene skal få drikke øl.

– Vi ønsker med dette å teste ut en nytt konsept for sport og spill for å nå ut til nye målgrupper, sier fungerende pressetalsmann Roar Jødahl i Norsk Tipping.

– Vi kjenner til motforestillinger til at vi skal servere alkohol og kjenner også til farene ved alkoholmisbruk og spilling. Men det er ikke slik at alkoholserveringen skal være et bærende element i dette konseptet. Det er en del av det vi ønsker å teste ut, der vi ønsker å la folk nyte øl til maten mens de spiller og ser på sport. Dette skal ikke bli en pub eller en bar, sier Jødahl til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Spillmaskiner fra Norsk Tipping

Spillmaskiner fra Norsk Tipping står plassert i et hjørne av spillstedet. Her ønsker det statseide tippeselskapet at folk skal kunne nyte en øl mens de spiller.

Foto: Ringside

– Avklart med lotteritilsynet

Han forklarer at ideen er å teste ut en ny måte å presentere sport og spill på i underholdende omgivelser. Her mener Jødahl at ølservering hører hjemme.

– Skal Norsk Tippings oppgave være å servere alkohol til folk som spiller pengespill?

– En del av vår oppgave er å være en attraktiv spill-tilbyder. Vi eier konseptet, men Reitan Servicehandel står for serveringen. Men vi står ansvarlig, sier Jødahl.

Han forklarer at konseptet er avklart med lotteritilsynet.

– De har ikke hatt noen motforestillinger mot alkoholservering, sier Jødahl.

Jødahl forsikrer om at dersom det viser seg at det ikke alkoholserveringen ikke fungerer som de håper, vil de stanse med det.

– Hvis de som har sterke motforestillinger mot dette skulle få rett. Dersom det blir den type tilstander som de frykter, så vil vi selvfølgelig endre på det og ta grep. Det er hele vitsen med å ha et forsøksprosjekt, som dette er. Men vi er trygge på at det ikke vil bli sånn, sier han.

Ber dem tenke seg om

Det er kulturdepartementet som eier Norsk Tipping. De reagerer på at det er søkt om å skjenke alkohol i et lokale der tippeselskapet har sine pengespillautomater og andre spill, og ber dem om å tenke nøye gjennom saken.

– Vi har bedt Norsk Tippping om å tenke gjennom de prinsippielle tankene rundt at man koble alkohol og spill. De bryter ikke et ekstisterende regelverk. Men som en viktig samfunnsaktør er det viktig at de har et gjennomtenkt forhold til det. Det har vi gitt dem beskjed om, sier statssekretær i Kulturdepartementet Lubna Jaffery fra Arbeiderpartiet.

Ringside

– Alkoholservering skal ikke være et bærende element, men en naturlg del av konseptet som tuilbyr sport, spill og servering av mat og drikke, sier Norsk Tippings Roar Jødahl.

Foto: Ringside

Ønsker mer politisk styring

– Det er ingen grunn til å samle både automater og alkoholservering på samme sted, sier Sten Magne Berglund, som er assisterende generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorgan, Actis.

Han mener Norsk Tipping med denne kombinasjonen er helt på villlspor.

– Vi må få en mye sterkere politisk styring av tippeselskapet. I dag er Norsk Tipping mer opptatt av markedet enn av den sosiale ansvarligheten, sier Berglund.

– Departementet må nå kjenne sin besøkelsestid og gripe inn og styre dem litt hardere. Det vi har sett i det siste er at de hele tiden kjører ut en rekke spill som man kan stille spørsmål ved ut i fra et spilleproblem-perspektiv, slår Berglund fast.

LES: Varsler slutter i Norsk Tipping

LES: Norsk Tipping vil ha automater på skjenkesteder

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger