Hopp til innhold

Norsk statssekretær foreslo Krekar-feiring i Roma: – Jeg skulle ikke ha sagt det

Nye e-poster viser at norske og italienske myndigheter hadde tett kontakt om utleveringssaken mot mulla Krekar, også om hva man skulle fortelle norske medier om prosessen.

Krekar med e-poster

OMTALT MANN: Nye e-poster gir et innblikk i den omfattende kontakten mellom norske og italienske myndigheter om Krekar-saken.

Foto: Lise Åserud/ Skjermdump / NTB Scanpix

Nye e-poster NRK og flere andre medier har fått tilgang til, viser at det har vært utfyllende kontakt mellom norske og italienske myndigheter om Krekar-saken. Likevel fikk ikke Norge vite at begjæringen om å få utlevert mulla Krekar var trukket.

En av e-postene er sendt fra statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis – og beredskapsdepartementet 25. november i år, bare dager før det ble kjent at Italia likevel ikke ville ha Krekar.

Alt lå da tilsynelatende til rette for at Krekar måtte møte i retten i Italia mars neste år.

I e-posten skriver Brein-Karlsen blant annet følgende til sin italienske kollega:

«Jeg tror det vil være passende med en feiring i Roma når alle de mistenkte befinner seg i Italia».

Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling har gjentatte ganger hevdet at politisk press er en av årsakene til at Italiensk påtalemyndighet har bedt om å få Krekar utlevert.

Dette avvises av norske myndigheter, men Brein-Karlsen innrømmer overfor NRK at det var uheldig å foreslå en «feiring» når Krekar var på plass i Italia.

– Det var en uskjønnsom formulering av meg. Det er ikke noe man skal si til internasjonale kolleger. Jeg skulle ikke ha sagt det, men det viser at saken er betydningsfull.

Passende med feiring

FEIRING: E-post fra statssekretær Vidar Brein-Karlsen, datert 25. november 2016.

Foto: Skjermdump / Justisdepartementet

– Kontakten har ikke vært forgjeves

Statssekretær Cosimo Ferri

MØTTE NORDMENN: Statssekretær Cosimo Ferri i det italienske Justisdepartementet.

Foto: Sicurauto.it

NRK har tidligere fortalt at Brein-Karlsen allerede juli 2014 var i Italia for å diskutere Krekar-saken med sin italienske kollega Cosimo Ferri.

14. november 2015, to dager etter at italiensk påtalemyndighet holdt en storstilt pressekonferanse for å fortelle at Krekar var utpekt som hovedmannen i et europeisk terrornettverk, skriver Ferri følgende i en e-post til Brein-Karlsen.

«Denne personen (Krekar, journ.anm.) har blitt involvert i en større antiterroroperasjon, realisert av italiensk sikkerhetstjeneste, politiet, og påtalemyndighetens kontor i Roma.»

«Fra vårt ståsted har vårt møte og den kontakten jeg deretter opprettet med italienske myndigheter, absolutt ikke vært forgjeves», skriver Ferri.

Brein-Karlsen svarer med en e-post dagen etter, 15. november 2015. Han gratulerer da Ferri og italienske myndigheter med «en operasjon som virker å være godt koordinert og suksessfull».

Overfor NRK avviser Brein-Karlsen kategorisk at formuleringene kan tyde på at utleveringssaken mot Krekar har blitt påvirket av politisk press.

– Min forståelse av den e-posten du refererer til er at han viser til at den innsatsen som er gjort av de ulike lands myndigheter har ført til aksjonen, og at dette er et viktig skritt når det gjelder bekjempelse av terror i Europa, sier Brein-Karlsen.

E-post om Krekar

IKKE FORGJEVES: Statssekretær Cosimo Ferri i det italienske Justisdepartementet sender e-post, to dager etter at ble kjent at Krekar var siktet for terror i Italia.

Foto: Skjermdump / Justisdepartementet

Vidar Brein-Karlsen og Anders Anundsen

BETRODD: – Han er fjellstø og profesjonell, sa Vidar Brein-Karlsen om sjefen, justisminister Anders Anundsen, til Advokatbladet i 2015.

Foto: Gry Traaen / Advokatbladet

Forteller om sin «versjon» av Italia-møte

Brein-Karlsens møte med den italienske statssekretæren i justisdepartementet i Roma i 2014 ble første gang offisielt bekreftet overfor NRK i oktober i år.

I forbindelse med dette opplyste Brein-Karlsen blant annet til NRK at han på Roma-møtet hadde gitt beskjed om at «relevante norske myndigheter skulle bidra til italienske myndigheters kamp mot terror».

I tillegg ble det overlevert et notat fra Riksadvokaten, som omhandlet tidligere møter mellom italiensk og norsk påtalemyndighet om Krekar-saken.

Brein-Karlsen ønsket ikke å kommentere oktober-saken overfor NRK, og viste blant annet til at han fra februar 2016 har vært underlagt Innvandrings – og integreringsminister Sylvi Listhaug.

I forbindelse med nyhetssaken utveksler Ferri og Brein-Karlsen flere e-poster, der den italienske statssekretæren blant annet spør sin norske kollega om hvilke svar han skal gi NRK-journalist Olav Døvik.

Etter at saken er publisert, skriver Brein-Karlsen blant annet følgende til sin italienske kollega:

«Han lagde en veldig god sak forrige uke, som ikke skadet vår sak på noen måte. Snakk med ham hvis du vil. Min versjon av vårt møte (som mr. Døvik vet om) er at jeg fortalte deg at norske myndigheter er klare til å samarbeide om nødvendig».

Brein-Karlsen om sin versjon av Krekar-møtet

MIN VERSJON: I denne e-posten forteller Vidar Brein-Karlsen hva han hadde fortalt NRKs journalist.

Foto: Skjermdump / Justisdepartementet

– Betyr dette at det finnes en annen versjon av hva som skjedde på det aktuelle møtet, enn den du fortalte NRK?

– Nei. Jeg opplyste han, for det første om det som fremkom av noten til Riksadvokaten i det møtet, at soningen snart var over for den aktuelle person, og at norske myndigheter var klare til å bistå ved behov.

– Formuleringen åpner for at man kan spekulere i at det finnes en alternativ versjon?

– Den formuleringen er valgt for at jeg skulle fortelle ham hva jeg hadde sagt til «mr. Døvik», sier Brein-Karlsen til NRK.

Fortsatte etter at utleveringen var opphevet

Forrige uke kom den overraskende meldingen fra italienske myndigheter om at utleveringsbegjæringen mot mulla Krekar hadde blitt trukket tilbake allerede i mars.

Flere har stilt spørsmål ved hvordan norsk påtalemyndighet ikke kunne ha fått med seg at italienerne ikke lenger ville ha Krekar.

E-postene NRK og flere andre medier har fått tilgang til, viser altså at korrespondansen mellom den norske og italienske statssekretæren fortsatte altså lenge etter utleveringsbegjæringen ble trukket.

Fredag kom norsk og italiensk påtalemyndighet med en uttalelse, der det ble hevdet at ulik lovgivning i Norge og Italia bidro til «misforståelser».

I en av de siste e-postene NRK har fått tilgang til, fra 23. november i år, skriver Brein-Karlsen at Høyesterett har kommet til at Krekar kan utleveres til Italia. Han skriver videre at transporten av Krekar kan skje i løpet av noen uker, «tidlig i 2017».

Overrasket over at Italia ikke ville ha Krekar

Den siste e-posten sendt fra Ferri til Brein-Karlsen er fra 24. november 2016. Heller ikke her nevner den italienske statssekretæren at utleveringsbegjæringen har blitt trukket.

– Du har holdt italienerne oppdatert hele veien. Er du overrasket over at Norge ikke ble informert om at utleveringsbegjæringen var trukket allerede i mars?

– Jeg ble overrasket da jeg så det. Jeg har ikke fått noen sånne hint i forkant av det jeg så kom ut i forrige uke, sier Brein-Karlsen til NRK.

Han ønsker ikke å spekulere i hvem sin skyld det er at Norge ikke ble informert om at Italia ikke lenger ville ha Krekar.

– Jeg ser det som er skrevet etter at det faktum kom fram. Jeg har ikke noe med de spørsmålene lenger og kan ikke kommentere det ytterligere.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling, foreløpig uten hell.

Mulla Krekar ble i Oslo tingrett torsdag framstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia.

FENGSLET – SATT FRI: 24. november ble mulla Krekar fengslet, fordi Oslo tingrett var redd for at han skulle forsøke å unngå utlevering. Seks dager senere kom nyheten om at begjæringen var trukket, og Krekar ble igjen en fri mann – inntil videre.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

AKTUELT NÅ