Hopp til innhold

Norsk-somaliere frykter for statsborgerskapet sitt

Bioingeniøren Mahad Mahamud kjemper i Oslo tingrett for å få tilbake sitt norske statsborgerskap. Nå frykter mange norsk-somaliere at også de kan bli fratatt passene sine.

Mahad Abib Mahamud i tingretten

SAKSØKER STATEN: Mahad Abib Mahamud, idet saken startet i Oslo tingrett, der Mahamud saksøker staten ved Utlendingsnemnda (UNE), etter å ha blitt fratatt det norske statsborgerskapet sitt.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Etter 17 år i Norge, ble Mahamud fratatt statsborgerskapet fordi Utlendingsnemnda mener han har løyet om hvor han egentlig kommer fra.

Saken har engasjert mange i det norsk-somaliske miljøet. Mange hadde møtt opp i tingretten i dag for å vise sin støtte til Mahad, som fikk klemmer av flere av dem på vei ut av rettssalen i dag.

Den norsk-somalisk psykologistudenten Abdi Said (25) har på seg en t-skjorte med bilde av Mahad.

Abdi Said

REDDE: Norsk-somaliere frykter at flere kan miste passet sitt, sier 25 år gamle Abdi Said.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

– Hvis dette kan skje med Mahad, så kan det skje med meg, og det kan skje med alle somaliere, sier Said.

Han kom til Norge som 9-åring med familien sin.

– Hva er det som skiller Mahad og meg? Hvordan kan jeg føle meg norsk, spør Said retorisk.

– En person som har kommet hit som ung må ikke få skylden for det foreldrene eventuelt har gjort feil, eller det han selv kan ha gjort feil som ung, sier Said.

Ordkrig i retten

Mahamuds advokat Arild Humlen mener staten har basert tilbakekallingen av statsborgerskapet på en rekke unøyaktigheter, blant annet feilstaving av navn.

– Det er tragisk, særlig for Mahad, at de bruker denne saken til å statuere et eksempel, sier Humlen til NTB.

Granskingen av Mahamud startet på grunnlag av et tips i 2013, som UNE først hevdet var anonymt.

Før helgen fikk Humlen rettens kjennelse til å vite hvem tipseren var, og da viste det seg tipseren ikke var anonym, men en politisk motstander av Mahamud.

UNE avviser

Utlendingsnemndas advokat Erik Bratterud sier det er feil at UNE har slurvet, og viser til at saken først var etterforsket av politiet før den ble grundig behandlet av både UDI og UNE.

– Hva er grunnen til at dere først hevdet at tipseren var anonym?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Bratterud.

UNE mener at saksøker både heter noe annet og er eldre enn han har oppgitt, og viser til et familiegjenforeningsintervju med Mahamuds nå avdøde far fra 2002, der faren sier at Mahad «alltid har bodd sammen med ham i Djibouti».

UNE mener også at en rekke pengeoverføringer til Djibouti, Mahamuds mange kontakter i landet, samt hans gode franskkunnskaper, tyder på at han kommer fra det fransktalende landet.

Argusøyne

I retten tirsdag gikk Mahamuds prosessfullmektig Elise Nygård i detalj gjennom hans historie.

30-åringens advokater vil også legge fram et brev fra Somalias parlamentspresident, der det heter at Mahamuds far var offiser i det somaliske flyvåpenet og at sønnen ble født i flyvåpenets hovedkvarteri Mogadishu.

Også Somalias ambassadør til EU bekrefter at Mahamud er somalisk.

Saken følges med argusøyne, ikke minst fordi det blant annet var Mahamud-saken som førte til forslaget i Stortinget om at domstolene bør overta beslutningen om å tilbakekalle statsborgerskap.

AKTUELT NÅ