Norsk redningsskøyte i dramatisk redningsaksjon

Den norske redningsskøyten Peter Henry Von Koss reddet i ettermiddag 122 personer utenfor den greske øya Lesvos. – Den mest dramatiske hendelsen de har vært med på, sier Redningsselskapet.

Peter Henry Von Koss i redningsaksjon i Middelhavet

DRAMATISK: Den greske kystvakter flyr over den norske redningsskøyta Peter Henry Von Koss i helikopter mens mannskapet på båten prøver å redde flyktninger som har falt i vannet på ettermiddagen 28. oktober.

Foto: GIORGOS MOUTAFIS / Reuters

Axel Wilhelm Due

Kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Wilhelm Due.

Foto: KRIPOS

– I 6-tiden fikk mannskapet beskjed om en hendelse mellom Lesvos og Tyrkia. De satte kursen dit med en gang og var første båten på stedet. Det var flere hundre personer i vannet, forteller kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos til NRK.

Den norske redningsskøyten som opererer i Middelhavet, reddet opp 122 personer fra vannet. Blant dem var to døde barn som ble forsøkt gjenopplivet uten hell.

– Det var svært uoversiktlig der ute og krevende redningsforhold. Flere hundre personer lå i vannet. Vi var de første på stedet og begynte med en gang å ta folk om bord i Peter Henry Von Koss og i lettbåten vår. Vi klarte å redde 122, men to av barna vi reddet opp var døde, sier styrkesjef Terje Klevengen i en pressemelding onsdag kveld.

Reddet over 150 personer tidligere på dagen

Etter hvert skal flere båter ha kommet til og deltatt i redningsarbeidet. Ifølge nyhetsbyrået Reuters havnet over 200 flyktninger i vannet etter at trebåten som fraktet dem over Egeerhavet fra Tyrkia sank.

Minst fem personer, der tre var barn, omkom og 242 personer ble reddet i redningsaksjonen, opplyser de greske myndighetene.

– De reddet mange barn sammen med resten. Av de personene de reddet var veldig mange nedkjølt og i sjokk, sier Due.

Hendelsen skjedde på slutten av en flere timers lang patrulje der mannskapene allerede hadde reddet mellom 150 og 200 personer i andre redningsaksjoner.

Due forteller at mannskapet nå er på vei tilbake til Mytilini, hovedstaden på Lesvos, der de har havn. Hva som skjedde blir nå opptil greske myndigheter å undersøke.

– De personene som ble reddet er overlevert til greske myndigheter, så det er ikke Norges ansvar å undersøke bakgrunnen for det som skjedde. Det ligger til greske myndigheter, sier Due.

Redningsaksjon i Middelhavet 28. oktober.

REDDET: Bildet viser flyktningene ankomme den greske øya Lesvos etter at en båt som fraktet over 200 flyktninger sank i Middelhavet. Den norske redningsskøyten Peter Henry Von Koss deltok i redningsarbeidet.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

– Den mest dramatiske hendelsen

Tanja Krangnes i Redningsselskapet forteller at det er den mest dramatiske hendelsen de så langt har vært med på i Middelhavet.

– Det er nok den mest dramatiske hendelsen mannskapet har vært med på så langt. Vi har aldri hatt så mange om bord på båten samtidig før, de har tatt opp to døde barn. De har nok vært med på å ta opp døde personer før, men ikke barm, sier Krangnes til NRK.

«Peter Henry von Koss» er en del av Frontex sin operasjon Poseidon, der de hjelper greske myndigheter med grensekontroll av båter på vei til Hellas, i tillegg til å hjelpe folk i havsnød.

Skøyta består av tre fra norsk politi, tre fra Redningsselskapet og én representant fra den greske kystvakten, der det er Kripos som har driftsansvaret for båten.

Siden båten kom frem til Middelhavet i august har de reddet over 1000 mennesker, opplyser Redningsselskapet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger