Hopp til innhold

Norsk oljeindustri kan miste 200.000 årsverk

I en ny rapport anslås det at opp til 200.000 årsverk vil forsvinne i Norge på grunn av nedgangstidene i oljeindustrien.

Oljeplattform

En ny rapport konkluderer med at nedgangstidene i oljebransjen vil føre til tap av minst 100.000 arbeidsplasser innen 2020.

Foto: Stockmarket / I-415-0110

Den nye rapporten konkluderer med at nedgangstidene vil føre til tap av minst 100.000 årsverk mellom 2014 og 2020, skriver Teknisk ukeblad. I verste fall kan 200.000 årsverk forsvinne.

Den nye rapporten, som ennå ikke er offentliggjort, er utarbeidet av analyseselskapene Menon og DNV GL. Oppdragsgiver er OG21, en samarbeidsorganisasjon for oljeindustrien i Norge.

Ifølge International Research Institute of Stavanger er det totalt 330.000 arbeidsplasser knyttet til petroleumsvirksomhet i Norge.

– Reduksjonen er estimert til 100.000 årsverk. Men dette er et konservativt anslag. Reduksjonen i årsverk kan øke til 200.000 i denne perioden, heter det i rapporten.

Prosjektleder i Menon, Ida Amble Ruge, sier til Teknisk Ukeblad at de mener rapporten viser realistiske tall.

Hun forklarer at det er viktig å understreke at det er snakk om årsverk, og ikke antall ansatte.

– Vi har ikke tatt hensyn til arbeidskraft som går over til andre bransjer. Dette er et bruttotall for oljeindustrien og tilhørende segment. Vi har jo allerede sett at minst 25.000 har mistet jobben, samt at Nav har kommet med tall på at totalt 35-40.000 har blitt varslet om permitteringer og oppsigelser, sier hun.

– Norsk sokkel betaler for smell i utlandet

Oljenedturen har ifølge rapporten også gedigne økonomiske konsekvenser for Norge.

– Det vil bli en massiv negativ økonomisk effekt av den reduserte aktiviteten. Vi forventer at myndighetenes inntekter fra oljeselskapene vil reduseres med 100 milliarder kroner, ifølge rapporten.

Statoil er en av dem som har varslet ytterligere kutt i investeringer og utsettelser av prosjekter. Det bekymrer leverandørindustrien.

– Statoil er ekstremt viktige for næringen. Om Statoil hoster, blir alle forkjølet, sa konsernsjef i leverandørbedriften IKM, Ståle Kyllingstad i slutten av oktober.

Konsernsjef Eldar Sætre hadde da lagt fram mørke tall for Statoil. Driftsresultatet viser en nedgang på 57 prosent, sammenlignet med samme kvartal i fjor. Sætre varslet at dette både vil føre til kutt i investeringer og utsettelser av prosjekter.

AKTUELT NÅ