Norsk IS-kriger til NRK: – Lederen vår vil sende en armé og ta over deres land

I to år har norske Abdul Hakim Sanchez Hammer (24) kriget for IS i Syria. I flere samtaler med NRK fortalte han om livet i terrorgruppa.

Sanchez Hammer før og etter Syria

Før og etter avreise: Abdul Hakim Sanchez Hammer reiste til Syria i desember 2013. Bildet til venstre er ett av de siste han la ut på Facebook før han dro. Bildet til høyre ble lagt ut i mai 2014. Hammer skal ha fått våpentrening av IS.

Foto: Facebook / Skjermdump

Ingen norske fremmedkrigere har latt seg intervjue av norsk media, men i dag publiserer NRK intervjuer med Abdul Hakim Sanchez Hammer. Hammer var design- og håndverkselev i Fredrikstad, og endte opp som skarpskytter i den fryktede terrorgruppen Den islamske staten (IS).

I dag ble det kjent at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ikke lenger vil be om at formuen og kontoene til Hammer blir fryst. Årsaken er at de ikke har fått livstegn fra østfoldingen på svært lang tid. Han er ikke bekreftet død.

Slik NRK har fortalt tidligere, reiste Hammer fra Fredrikstad til Syria i desember 2013. Østfoldingen har etnisk norsk far og vokste opp med sin filippinske mor. Han konverterte til islam i 2011. Året etter byttet han fornavn til Abdul Hakim, tjeneren til den allmektige.

Fem måneder etter at Hammer kom til Syria, kontaktet NRK ham på hans Facebook-profil og spurte om han var tilbake i Norge:

Melding Facebook Hammer
Foto: Facebook / Skjermdump

Det var starten på samtaler som strakk seg fra mai til november 2014. Hammer har ikke svart på våre meldinger siden 19. november i fjor.

– Vil etablere sharia

I perioden NRK snakket med den norske fremmedkrigeren var IS i sterk fremmarsj. Terrorgruppa sjokkerte en hel verden ved å ta over store landområder i Syria og Irak sommeren 2014. På høsten forsvarte Hammer erobringene og kalte det «defensiv jihad».

– Dette som skjer i Syria, Irak og Afghanistan er defensiv jihad. Hvis du undersøker historien, så var dette vårt land. Men de vantro tok det fra oss. Det er vår rett å ta det tilbake.

Sanchez Hammer med IS-ledere

Brutale: Den norske konvertitten Abdul Hakim Sanchez Hammer (nederst til høyre) poserer her sammen med noen av de mest fryktede IS-kommandantene i Syria, Abu Abdurrahman al Iraqi og Abu Muhammad al Amriki. På internett finnes det bilder av al Iraqi med avkappede hoder plassert foran seg.

Foto: Skjermdump / Facebook

Samtidig varslet han om at han kunne gjøre det han kalte «offensiv jihad».

– Når er det lov?

– Når lederen vår sender en armé for å ta over deres land og etablere sharia der.

– Tror du det kan skje i Norge?

– Jeg vet det kommer til å skje i Norge en dag i fremtiden. Allah har lovet oss seier. Men fortvil ikke. Vi er ikke slik som han urene psykoten Brevik som dreper sivile. Islam er ikke slik, svarte Hammer i november 2014.

Deretter siterte han en hadith (fortellinger om hva profeten Muhammed sa eller gjorde, journ. anm.) om at eldre menn, barn og kvinner ikke skulle drepes.

Forsvarte drap på minoriteter

Men noen måneder tidligere hadde IS stått bak massedrap på religiøse minoriteter i Irak. Hammer forsvarte drapene og benektet at ofrene var sivile.

– Nei, de kjempet imot med våpen. Det er mange kristne som lever under IS i Raqqa. De er under IS sin beskyttelse fordi de betaler skatt, fortalte Hammer.

I september 2014 dannet USA en militær koalisjon mot IS, som bombet IS-mål i Syria og Irak.

– Selv om hele verden har laget en koalisjon og gjør alt de kan for å bombe oss og kjempe imot oss, så stopper det ikke fremskrittet våre en millimeter, skrev Hammer i november 2014.

På dette tidspunktet hadde den USA-støttede koalisjonen lite suksess med å stagge IS.

– De fortsatte å spre seg, tilsynelatende uaffisert av denne bombingen. IS klarte å tilpasse sin strategi og var ikke der amerikanerne var, sier professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør.

Hegghammer: – Fremstår overbevist

Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt har lest deler av intervjuet med Hammer. Han sier budskapet om at IS vil ta over Norge må leses inn i en kontekst.

Thomas Hegghammer, forsker ved FFI

IS-retorikk: Forsker ved FFI, Thomas Hegghammer, sier Hammer bedriver ideologisk standardprat når han truer Norge.

Foto: Svein Olsson / NRK

– Jeg tror ikke det betyr at det er en nært forestående IS-invasjon av Norge. Dette er generell retorikk fra IS, som i en periode nå har snakket om at de kommer til å erobre vesten. Man kan høre IS-lederne si: «Hvis det ikke er vi som blir å overta vesten, så blir det våre barnebarn». Det er en måte å si at IS kommer til å ta over verden en eller annen gang, men at de ikke vet om det skjer med det første.

– Er det noe overraskende i at en fotsoldat for IS repeterte den retorikken?

– Nei, overhodet ikke. Det er ting som de hører hele tiden i leirene og ute i felten og fra sine ledere. Det er ideologisk standardprat.

Hvordan virker han?

– Han fremstår som mange andre aktive IS-medlemmer. Han gjentar standardargumenter og fraser. Når han blir konfrontert med ting som ikke stemmer med det han nettopp har sagt, skyver han det til siden. Han fremstår som helt overbevist om saken.

Skarpskytter

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har sett på Hammer som en av de farligste nordmennene som har kriget for IS i Syria.

I oktober 2014 meldte TV2 at PST frøs bankkontoene til Hammer, og siktet ham for terror.

Noe av årsaken til at PST fryktet Hammer, skal være at han skal ha fått våpentrening av IS og vært skarpskytter for terrorgruppa. I februar i fjor skrev Dagbladet at Hammer skulle være ansett som en av de virkelig dyktige soldatene i terrorhæren.

I samtalene med NRK ville ikke Hammer snakke detaljert om hva han gjorde i IS. Han måtte spørre om tillatelse av IS-ledelsen før han snakket.

Skal spørre når jeg får tid
Foto: Facebook / Skjermdump

Etter 19. november 2014 sluttet Hammer å svare på NRKs henvendelser.

Abdul Hakim Sanchez Hammer har lagt ut denne videoen i Syria.

Innblikk: På sosiale medier delte flere norske IS-krigere bilder og videoer fra livet med IS.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger