– Øker faren for streik i privat sektor

Norsk Industri mener den nye AFP-ordningen i offentlig sektor har blitt altfor god og altfor dyr. Leder Stein Lier-Hansen frykter urealistiske forventninger i privat sektor.

Stein Lier-Hansen, Norsk Industri

Leder i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, frykter den nye avtalen om offentlig tjenestepensjon skal føre til streik i privat sektor.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Lørdag ble partene i offentlig sektor enige om en ny avtale om offentlig tjenestepensjon. Den nye avtalen omfatter blant annet betydelige endringer i offentlig AFP. Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er sterkt kritisk til avtalen.

– De har bevilget seg en ordning som øker kostnadene i det offentlige med 13 mrd. kroner i året. Våre bedrifter vil aldri kunne akseptere en slik ordning i privat sektor, sier Stein Lier-Hansen til NRK.

Øker streikefaren

Han er bekymret for hva avtalen betyr for det kommende lønnsoppgjøret. Der skal det blant annet forhandles om endringer i AFP i privat sektor. Hansen mener ordningen som nå er vedtatt bryter med prinsippene bak frontfagsmodellen.

– Hele poenget med frontfaget er at det er konkurranseutsatt industri som setter rammer, både for lønnsoppgjøret og den type utgifter som følger av pensjonsordningene.

– Øker den offentlige avtalen faren for streik i privat sektor?

– Ja, det gjør den. Det blir mye vanskeligere for oss som skal forhandle lønnsoppgjøret i privat sektor hvor AFP er et sentralt tema. Det blir komplisert når alle ser at den ordningen som er vedtatt i det offentlige er mye bedre enn det vi kan tilby i det private.

Lier-Hansen sier spørsmålet er så viktig at bedriftene er villige til å tåle en streik.

– Vi må ikke frykte en streik så sterkt at vi forhandler oss fram til en AFP-ordning som ikke bedriftene har mulighet til å finansiere, sier han.

Ber Lier-Hansen ta det med ro

Arbeids – og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener Stein Lier-Hansens frykt er ubegrunnet:

Enighet om ny pensjonsordning i offentlig sektor

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener Norsk Industris streikefrykt er ubegrunnet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Den offentlige AFP-ordningen er en direkte kopi av ordningen i privat sektor. Det er derfor vanskelig for meg å forstå at ordningen kan være dyrere enn den Lier-Hansen allerede har, skriver hun i en tekstmelding til NRK.

Hun mener det er viktig å skille AFP og ordningen med betinget tjenestepensjon, som er ment å tilgodese dem som ikke kvalifiserer for den nye AFP-ordningen.

– Jeg kan berolige Lier-Hansen med at det ikke er meningen at denne ordningen skal kopieres til privat sektor, skriver Hauglie.

LO ønsker ikke kommentere saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger