NRK Meny
Normal

– Ikke gjør asylsøkere suspekte

Arbeiderpartiet vil ha mulighet til midlertidig å fengsle asylsøkere uten id-papirer.
– Slutt å kriminalisere dem, er beskjeden fra Norsk Folkehjelp.

Petter Eide
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Gruppeleder i bystyret i Olso, Rune Gerhardsen, vil også ha en hardere linje mot asylsøkere som har begått kriminalitet i Norge.

– Selv om du er asylsøker, har du ingen rett til å begå kriminelle handlinger, og du har ingen rett til å provosere det norske samfunnet, sa Gerhardsen i Politisk kvarter i NRK i dag.

NRK meldte i går at Arbeiderpartiet går inn for økt bruk av såkalt frihetsberøvelse, altså fengsling, overfor asylsøkere.

– Er det kun asylsøkere som har begått kriminalitet på norsk jord som skal etterforskes og fengsles hvis det er grunnlag for det?

– Det har vært mitt utgangspunkt hele tiden i denne saken, sier Gerhardsen nå.

Vil øke muligheten for fengsling

Rune Gerhardsen

RUne Gerhardsen og Arbeiderpartiet vil øke muligheten for å fengsle identitetsløse asylsøkere.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Men han vil fortsatt øke muligheten for å fengsle asylsøkere som ikke kan bevise sin identitet.

– Jeg skjønner at en del skjuler sin identitet for å rømme ut fra det landet de flykter fra. Men når de kommer hit med det formålet å være her, må de samarbeide om å avklare sin identitet, sier Gerhardsen.

– Hvis de motsetter seg det, forteller det meg at da har de ikke helt rent mel i posen, og da må vi finne ut den identiteten før vi kan sende dem ut. Da må vi i enkelte tilfeller kunne bruke frihetsberøvelse.

– Det provoserer meg

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp , Petter Eide, er skremt av ordbruken.

– Det å kriminalisere identitetsløse asylsøkere, er problematisk. Det å mangle en skriftlig identitet, er en del av flyktningsituasjonen, peker han på.

Eide er svært kritisk til Arbeiderpartiets linje i debatten.

– Det som provoserer meg i denne debatten, er det enorme ønsket om å nærmest gjøre asylsøkere til noe suspekt. Det tar jeg sterk avstand fra, sier Eide.

– Jeg tror det er viktig at Arbeiderpartiet må ha en litt rausere retorikk. Når de bruker begreper som frihetsberøvelse i denne debatten, et uttrykk vi assosierer med kriminelle, skaper det et inntrykk av at asylsøkere blir sett på som noe suspekt, og det er de ikke.

Til sammen rundt 500 asylsøkere vil bli satt i fengsel i år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger