Norsk bistand til Somalia

Flyktninghjelpen starter hjelpeprosjekter for flyktninger i Somalias hovedstad i januar, forutsatt at det ikke bryter ut full krig.

Jens Mjaugedal
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Utenlandssjef Jens Mjaugedal kom fra Mogadishu for en uke siden og forteller om stor nød.

Flere hundre tusen internt fordrevne somaliere lever under de verste kår Mjaugedal har sett i løpet av sin mangeårige innsats som nødhjelpsarbeider.

– Det er mangel på alt, og ingen har noen som helst slags oversikt over situasjonen. Jeg så ikke en eneste vestlig hjelpearbeider under oppholdet. Dette er den mest glemte av alle konflikter, sier Mjaugedal til NTB.

Han ser det paradoksale i at det er faren for borgerkrig og en ny krig med nabolandet Etiopia som skal få omverdenen til å skjønne hva som skjer i Somalia.

Fredag møtte Mjaugedal og representanter for de andre store norske hjelpeorganisasjonene opp i Utenriksdepartementet for å orientere statssekretær Raymond Johansen om sin erfaring med arbeidet i denne delen av Afrika.

Regjeringen har bevilget 40 millioner kroner til umiddelbar hjelp, og mye av dette kanaliseres gjennom norske organisasjoner og FN.

Flyktninghjelpen vil blant annet fokusere på å tilby midlertidig husly og nødhjelpsartikler til de over 250.000 internt fordrevne flyktningene i hovedstaden Mogadishu.

I tillegg skal de bistå lokale organisasjoner med å dele ut nødhjelpsartikler på steder hvor flyktningestrømmen ventes å komme.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger