NRK Meny
Normal

Norges Bank vil ha avdragsplikt på boliglån

Norges Bank støtter i hovedsak Finanstilsynets forslag til hvordan boligmarkedet kan kjøles ned, og vil ha avdragsplikt for nye boliglån med høy belåning. – Vi trenger fartsgrenser, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank støtter Finanstilsynets forslag om en strammere utlånspraksis.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Finanstilsynet har foreslått å skjerpe kravene til bankenes utlånspraksis for boliglån, og får nå støtte også fra Norges Bank.

I et høringssvar som ble oversendt til Finansdepartementet mandag, skriver sentralbanksjef Øystein Olsen at Norges Bank anbefaler at regelen om at bankene kun skal låne ut 85 prosent av boligens markedsverdi i lån, blir forskriftsfestet.

Men selv om kravet om 15 prosent egenkapital med det blir nedfelt som en regel, skal den ikke være absolutt, sier Olsen.

– Samtidig tillates å yte en viss andel lån med høyere belåningsgrad enn 85 prosent. Slike kvoter for nye lån som overstiger et fastsatt krav, omtales gjerne som fartsgrenser, sier sentralbanksjef Øysten Olsen.

Til NRK.no sier Olsen at årsaken til at man trenger fartsgrenser er todelt.

– Det ene er hensynet til finansiell stabilitet, altså å sørge for at det i sum er en forsvarlig utlånspraksis. Det andre er at banker og låntaker selv tar et ansvar for forsvarlig utlånspraksis, hvor det kan komme inn en rekke spesifikke ting i den enkeltes situasjon, som kan begrunne å gå over grensen, sier sentralbanksjefen.

– Vil ha avdragsplikt for lån med høy belåningsgrad

Finanstilsynet kom i mars med flere forslag til hvordan boligmarkedet kunne kjøles ned, blant annet avdragsplikt for nye boliglån med mer enn 65 prosent belåning.

Forslaget innebærer at lån med høy belåning ikke gis med avdragsfrihet.

Norges Bank anbefaler at de skjerpede kravene til avdragsplikt for lån med høye belåningsgrader og til gjeldsbetjeningsevne ikke forskriftsfestes, men gis som retningslinjer.

– Fornuftig å betale avdrag

– Det å ha som en retningslinje at man starter med å betale avdrag, og ikke låner for å låne evig, mener vi også er fornuftig, sier Olsen til NRK.no.

Men dette vil jo innebære en vesentlig innstramming for låntakere som har mer enn 65 prosent belåning. På et lån på 1 million blir det 25.000 kroner i årlig pliktig avdrag?

– Ja. Det er en innskjerping i forhold til forsvarlig utlånspraksis, som vi mener er fornuftig å ha på plass. Vi understreker i vårt høringssvar at både bankene selv og den enkelte låntaker må ta et betydelig ansvar her, sier Olsen.

Kravene til forsvarlig utlånspraksis gjør bankene og husholdningene mer robuste og bør anses som et varig, strukturelt tiltak, mener sentralbanksjefen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger