NRK Meny
Normal

Norges Bank i full Brexit-beredskap

Hvis britene stemmer for å gå ut av EU, går det mot kaos i finansmarkedene. Norges Bank er beredt til å hjelpe norske banker som kommer i pengeskvis.

Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier til NRK at Norges Bank står klare til å hjelpe norske banker som får trøbbel med å hente penger i markedene.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Norges Bank har hatt grundige diskusjoner om hva det betyr om Storbritannia skulle stemme nei til EU.

Det fortalte sentralbanksjef Øystein Olsen på dagens pressekonferanse i forbindelse med beslutningen om å holde styringsrenta uendret på 0,5 prosent.

– Det er kanskje en Brexit vi er mest urolig for, fordi det kanskje kan føre til en vedvarende og kanskje enda sterkere uro i finansmarkedene. Men dette har Norges Bank, som sentralbank beredskap for, sier sentralbanksjef Øystein Olsen på spørsmål fra Dow Jones.

Han sier at sentralbanken har hatt grundige diskusjoner om mulige konsekvenser av ulike utfall.

– Jeg vil ikke dramatisere dette nå. Vi håper at det ikke blir behov for det. Men dersom det skulle bli behov for at Norges Bank tilfører likviditet, er vi rede, sier Olsen til NRK.

I sentralbankens analyser for pengepolitikken fremover (Pengepolitisk rapport 2/2016), har sentralbanken lagt til grunn at Storbritannia forblir i EU, og at «ting roer seg».

Står klare til å hjelpe norske banker i trøbbel

– Norges Bank er bankenes bank. Hvis og når det oppstår problemer med tilgang til kreditt, som påvirker bankenes finansieringsmarkeder, er vi rede til å gjøre vår jobb i så måte, sier Olsen.

Det innebærer konkret at Norges Bank åpner pengekranen til norske banker dersom de får problemer med finansieringen i kjølvannet av kaoset som kan oppstå i kjølvannet av en eventuell Brexit.

Nigel Farage, leder av United Kingdom Independence Party (UKIP),

Nigel Farage, leder det britiske uanvhengighetspartiet (UKIP). Hvis mange nok stemmer som ham, for britisk utmeldelse av EU, går det trolig mot finansielt kaos.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Stille før stormen i markedene

I finansmarkedene er det optimisme og god stemning samme dag som folkeavstemningen i Storbritannia holdes.

Financial times poll tracker viser et gjennomsnitt av meningsmålinger om stemmetilbøyeligheten til britiske velgere. Den viser i skrivende stund et knapt flertall for siden som vil holde Storbritannia i EU.

Aksjeindekser i Europa og Asia styrker seg, mens det britiske pundet er på sitt sterkeste nivå mot amerikanske dollar i løpet av året, ifølge Bloomberg.

Men meningsmålinger er noe annet enn faktisk avgitte stemmer.

Dersom resultatet av folkeavstemingen, som blir kjent natt til fredag/fredag morgen, viser et nei til fortsatt EU-medlemsskap, blir det trolig kraftige utslag i valuta- og verdipapirmarkedene.

Aksjekurser over hele verden vil trolig falle, og det britiske pundet vil svekke seg kraftig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger