NRK Meny
Normal

– Seriøst redd for at Norges Bank havner bakpå

Den norske kronen styrker seg mot dollar og euro, i kjølvannet av Norges Banks rentebeslutning. - Jeg er bekymret for at krona blir vel sterk, sier sjeføkonom.

Sentralbanksjef Øystein Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret i Norges Bank vurderte å kutte styringsrenta, men valgte nok en gang å vente.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi slo ikke mynt og kron, men det var en marginal avveining. Det var et alternativ å senke renta nå, sier sentralbanksjef på pressekonferansen etter offentliggjøringen av rentebeslutningen.

Han viser til at utviklingen i norsk økonomi så langt har vært om lag som Norges Bank anslo i mars.

– Etter en samlet vurdering valgte hovedstyret å holde styringsrenten uendret på dette møtet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Hovedstyret viser til at den økonomiske veksten hos Norges handelspartnere fortsatt er moderat. Prisveksten er svært lav i mange land, mens den i Norge er nær inflasjonsmålet på 2,5 prosent.

– Arbeidsledigheten har som ventet økt. Vårens lønnsoppgjør tyder så langt på at lønnveksten kan bli noe lavere enn tidligere lagt til grunn, sier sentralbanksjefen

Ligger an til kutt i juni

På den andre siden viser hovedstyret til at oljeprisen har steget og at etterspørselen fra husholdningene holder seg oppe.

Samtidig fortsetter boligprisene å vokse, mens husholdningenes gjeld har økt mer enn ventet.

– Ut fra informasjonen vi har fått i det siste, er det fortsatt utsikter til at styringsrenten vil bli satt ned i juni, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

På pressekonferansen går Olsen langt i å bekrefte at det nærmest er en 100 prosent sannsynlighet for rentekutt på neste møte.

– Vi har nå signalisert en veldig tydelig sannsynlighet, men vi gir ikke noe løfte, vi binder oss ikke til masten. Ting kan skje, det gjør det alltid, sier Olsen.

– Begynner å tvile på Norges Bank

DNB Markets skriver i en markedsoppdatering at grunnen nå er beredt for et rentekutt i juni, med mindre nøkkeltallene fremover blir klart bedre enn ventet.

Analytikerne i Handelsbanken skriver på sin side i en oppdatering at de nå begynner å tvile på at Norges Bank faktisk vil kutte på junimøtet.

– Vi er seriøst redd for at Norges Bank nå havner langt bakpå; tilsvarende som det den svenske sentralbanken ble, skriver makroøkonom Marius Gonsholt Hov i en e-post til NRK.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen sier til NRK at Norges Bank gir en del beroligende meldinger og vurderinger av norsk økonomi i sin begrunnelse, men er bekymret for at krona kan bli vel sterk.

– Vi må regne med at investorene nå vil by opp verdien på krona i timene, dagene og ukene som kommer, sier han.

Halvparten ventet lavere styringsrente

Økonomene var på forhånd delt på midten i synet på om hovedstyret ville kutte i sentralbankens styringsrente, til det laveste nivået siden Norges Bank ble opprettet i 1816.

En undersøkelse gjennomført av TDN Finans, viste at 7 av 14 økonomer trodde på et kutt på 0,25 prosentpoeng til 1 prosent.

Resten spådde uendret rente.

I mars indikerte Norges Bank i sin pengepolitiske rapport at renten ville bli kuttet før sommeren, og at det var 50 prosent sannsynlighet for at kuttet kom allerede på rentemøtet i mai.

Da overrasket sentralbanken markedet ved å holde styringsrenta uendret, mens alle landets meglerhus ventet kutt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger