Hopp til innhold

Norges Bank holder renten uendret på 0 prosent

Nordmenn har fortsatt rekordlav rente, men Norges Bank tror at renten skal raskere opp med en vaksine rundt hjørnet.

Norges Bank kaller inn til pressekonferanse i Tangen saken

Sentralbanksjef Øystein Olsen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Rentebeslutningen var som ventet fra Norges Bank, fordi sentralbanken sa i september at det lå an til nullrente til tampen av 2022.

– Det kraftige økonomiske tilbakeslaget og stor usikkerhet om den videre utviklingen tilsier at renten holdes i ro til vi ser klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Raskere renteoppgang

Styringsrenten var på 1,5 prosent før koronapandemien traff i mars. Norges Bank kan sette opp renten igjen når norsk økonomi er på beina.

«Lave renter bidrar til å bringe produksjon og sysselsetting raskere tilbake mot mer normale nivåer. Det reduserer faren for at arbeidsledigheten fester seg på et høyt nivå.» skriver Norges Bank.

Sentralbanken holder nå en knapp på at styringsrenten skal opp i første halvår av 2022.

Målet med pengepolitikken til Norges Bank er å holde prisveksten i sjakk på 2 prosent. Norges Bank tror prisveksten i år lander på 3,0 prosent, og 2,1 prosent neste år. Det er prisveksten uten at endringene i avgifter er regnet med, som sentralbanken kaller «den underliggende inflasjonen».

«Den underliggende inflasjonen er over målet, men styrkingen av kronen siden mars og utsikter til lav lønnsvekst tilsier at den vil avta videre fremover.»

Kari Due-Andresen

Sjeføkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen.

Foto: Inger K. Lee/Ole P. Klepp / NRK

September er sist Norges Bank sa noe om veien videre i en pengepolitisk rapport. Da trodde sentralbanken på renteoppgang i slutten av 2022.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tolker vaksinenyhetene som viktige for at sentralbanken ser lysere på 2021 og 2022.

– Dette gir et litt mer positivt bilde enn man hadde grunnlag for å vente i september, sier hun til NRK, og fortsetter:

– Nå kommer den første rentehevingen i løpet av første halvår 2022, med 70 prosent sannsynlighet for at den kommer i mars.

Vaksine og høyere oljepris

Etter forrige pengepolitiske rapport, havnet Europa i en ny smittebølge. Politikerne har svart med tiltak som har stengt ned deler av økonomien i november og desember.

Norges Bank spør jevnlig bedrifter i sitt Regionale nettverk om hva de tror om økonomien fremover. I månedsskiftet oktober til november, meldte bedriftene om uvanlig stor usikkerhet.

Men flere hendelser har varslet om bedre tider fremover, noe Norges Bank vektlegger.

Legemiddelselskaper kan vise til at covid-19-vaksinene virker i studiene som er gjort. Vaksinering har startet enkelte steder i Europa. I Norge vil de første vaksinene settes i slutten av desember.

«Det vil kunne gi en raskere oppgang i den økonomiske aktiviteten enn tidligere antatt. Likevel vil det trolig ta tid før produksjon og sysselsetting er tilbake på nivåene fra før pandemien.» Skriver sentralbanken.

Sentralbanken tror som i september at ledigheten vil falle fra 5 prosent i år til 3,2 prosent i 2021. I tillegg står anslagene for veksten i norsk økonomi fast, målt som bruttonasjonalprodukt på fastlandet, på 3,7 prosent i 2021.

I september hadde oljeprisen steget til over 40 dollar fatet, men steg kraftig i november etter vaksinenyhetene kom. I desember passerte oljeprisen 50 dollar fatet.

Norges Bank skrur i desember opp anslaget for oljeprisen til 49,6 dollar i 2021, som er 3,9 dollar høyere enn det sentralbanken trodde i september.

Russisk sykepleier setter vaksine på en klinikk i MOskva.

KAN GI RASKERE OPPGANG I ØKONOMIEN: I desember starter så vidt vaksineringen av en svært liten del av befolkningen i Europa.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Tror nordmenn får tyngre gjeld å bære

Den rekordlave renten er ikke en medisin for norsk økonom uten bivirkninger, og Norges Bank er overrasket over hva som foregår i boligmarkedet.

Den lave renten har gitt fart i boligprisene og gjelden. Nå skrur Norges Bank opp anslagene for boligprisene og gjeldsveksten.

Sentralbanken tror boligprisene skal opp 6,7 prosent neste år, som er 1,5 prosentpoeng mer enn anslaget i september.

– Boligmarkedet ble trukket frem som en faktor som de er bekymret over. Prisveksten er høyere enn sentralbanken så for seg. Da er de bekymret for finansiell stabilitet. Det kan være et forhold som gjør at de vil sette opp renten litt raskere, gitt at økonomien kommer mer på fote igjen. Pandemien og situasjonen med vaksinering av befolkningen blir avgjørende, sier Due-Andresen.

Sentralbanken tror at gjelden til nordmenn vil vokse med 4,8 prosent neste år, som er 0,5 prosentpoeng mer enn forrige prognose.

«Vi venter at kredittveksten vil være høyere enn veksten i disponibel inntekt fremover, slik at gjeldsbelastningen øker noe.» Skriver sentralbanken.

Due-Andresen sier at Norges Bank kan bremse opp nordmenns gjeldsvekst ved å sette opp renten litt.

– Norges Bank er bekymret for at for rask oppbygging av gjeld som er relatert til boligmarkedet, skal bidra til at de får problemer med å betjene gjelden hvis noe uforutsett skulle skje. Det er en finansiell ubalanse hvis husholdningene får problemer med å betjene sin gjeld, sier hun.

Boliger i Bergen by

GIR NORDMENN MER GJELD: Rask vekst i boligprisene er én av de viktigste grunnen til at nordmenn tar opp mer gjeld enn lønningene stiger.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Uendret krav til bankenes buffer

I tillegg til å sette styringsrenten, gir Norges Bank i dag råd til Finansdepartementet om hvor stor buffer bankene bør ha. Kravet skal sikre at bankene tåler tap.

Norges Bank råder regjeringen til å holde motsyklisk kapitalbuffer på 1 prosent, som er samme nivå som i dag.

«Slik komiteen nå vurderer den økonomiske utviklingen og utsiktene til tap og utlånskapasitet i bankene, vil den gi råd om økt bufferkrav i løpet av 2021. Komiteen ser for seg at bufferen på noe sikt skal tilbake til 2,5 prosent.» Skriver Norges Bank.

Sentralbanken mener regjeringens støtteordninger til bedrifter og vaksinenyhetene gir mindre risiko for at bankene må ta store tap med det første.

AKTUELT NÅ