Norge vurderer å bidra med militære rådgivere i Irak

Militære rådgivere er et av bidragene Norge vurderer å bidra med i kampen mot IS.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende sier at Norge vurderer å hjelpe til med å trene opp irakiske soldater.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

NRK er kjent med at regjeringen nærmer seg en avgjørelse på hva Norge skal bidra med i kampen mot IS. Kilder i regjeringsapparatet sier til NRK at Stortinget etter planen skal informeres torsdag ettermiddag.

Trene irakiske soldater

Ifølge utenriksminister Børge Brende (H) vurderer Norge å hjelpe til med å trene irakiske soldater. Mandag deltok Brende på en konferanse i Paris der det ble diskutert hva som bør gjøres i kampen mot IS.

Samme dag opplyste han at Norge hadde fått en henvendelse fra USA, og at Norge vurderer å bidra med militær kapasitetsbygging i Irak.

– Norge er en av de aller største humanitære giverne. Nå vurderer vi også hvordan vi kan bidra med for eksempel militær kapasitetsbygging framover, slik at den irakiske regjeringen og hæren kan gjøre jobben sin med å slå tilbake ISIL, sier utenriksminister Børge Brende (H).

I tråd med vurderingene til USA

– Vi vurderer nå ulike bidrag. Det er en grundig vurdering som skal legges til grunn, og når den er klar, så vil vi gå ut med det, sier Brende.

I Afghanistan har norske militærrådgivere trent opp afghanske soldater. Samme type bidrag vurderes nå også i Irak for å gjøre irakiske soldater i stand til å bekjempe militsgruppene i sitt eget land.

– Når det gjelder vurderingene som gjøres, så er de i tråd med vurderingene som USA også har gjort. Det er ikke aktuelt å sette inn bakkemannskaper som skal drive med skarpe oppdrag i området. Det har Obama også avvist. Nå ønsker vi å styrke kapasiteten til den irakiske hæren, sier Brende.

SISTE NYTT

Siste meldinger