Norge vil redde Kina fra grisekrise

BEIJING (NRK): I Kina har prisene på grisekjøtt steget voldsomt etter at landet ble rammet av afrikansk svinepest. Norges landbruksminister mener det er på tide at kineserne får servert norsk svin.

Landbruksminister Olaug Bollestad på besøk i Kina

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) vil selge grisekjøtt til kineserne. Hun er på offisielt besøk i Kina.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Norske myndigheter vil eksportere svin og meieriprodukter til Kina og har startet med papirarbeidet. Landbruksminister Olaug Bollestad er nå på et seksdagers besøk i Kina, hvor hun skryter av det Norge har å selge.

– Kina er et gedigent land så vi klarer ikke å dekke deres behov, men vi kan bidra med det vi har, sier Bollestad til NRK.

Grisebøndene i Kina sliter. De er hardt rammet av afrikansk svinepest og prisene har steget mye i det siste.

Siden utbruddet først ble oppdaget i det vestlige Kina i august i fjor, har det nå spredt seg til hele landet.

Prisene på Kinas grisekjøtt har tredoblet seg bare i 2019. Kundene er svært skeptiske.

Kinas nasjonale statistikkbyrå sa i april at antall griser i landet var blitt redusert med 40 millioner etter sykdomsutbruddet. Det er rundt ti prosent av den kinesiske svinebesetningen.

Krisen har fortsatt, og innen utgangen av dette året kan Kinas svinebesetning ha blitt halvert.

Griselabber i kjøledisken på kjøttmarked i Beijing

GRISELABBER: I Kina utnyttes hele grisen til mat. Griselabber, hode, hale og innvoller er delikatesser.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Bollestad vil eksportere norsk gris

Fredag besøkte landbruksminister Bollestad blant annet en slakter og hun har fått innblikk i det kinesiske landbruket.

– Norge har et potensiale for å produsere kjøtt som det er lavere klimaavtrykk på, kjøtt som stammer fra god dyrevelferd og ikke minst har vært gjennom lavt antibiotikabruk. Det tror jeg er viktig for Kina, sier Bollestad.

Den kinesiske slakteren Yang Baohua sier at hun ønsker at kinesiske myndigheter skal stabilisere prisene på grisekjøtt.

Slakterne i Beijing er frustrert over mangelen på grisekjøtt som fører til høye priser

FRUSTRERT: Slakteren Yang Baohua er frustrert over mangelen på grisekjøtt som fører til høye priser og færre kunder

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Vi klarer ikke å overleve om det fortsetter sånn. Befolkningen kan ikke tolerere dette stort lenger, og det kan heller ikke vi i kjøttbransjen, sier hun.

Visetoll- og importministeren i Kina har bekreftet overfor landbruksdepartementet at de har mottatt de norske søknadene, og nå venter norske myndigheter på at de oppfyller importkravene.

Kina eksporterte i 2018 jordbruksprodukter til Norge for cirka 1,2 milliarder kroner, mens Norge på sin side eksporterte jordbruksprodukter for 115 millioner kroner til Kina – i hovedsak tilberedte næringsmidler, hud, skinn og drikkevann.

Den kinesiske slakteren Yang Baohua.

Den kinesiske slakteren Li Qiuyuan viser frem saftige griselabber

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Uklare tall

Grisekjøtt er viktig i kinesisk kosthold, og nesten alt som produseres i Kina blir også spist i landet. Derfor er denne sykdommen veldig alvorlig for kineserne.

En av kundene hos slakteren, Huang Li, ønsker norsk grisekjøtt velkommen.

Kunde som kjøper grisekjøtt i Kinas hovedstad

Huang Li er en av kineserne som ønsker norsk grisekjøtt velkommen til Kina.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Vær så snill og gi oss norsk grisekjøtt. Det aller viktigste er at vi får mer grillribbe, sier han.

Hvor store områder som er rammet av tragedien er vanskelig å få oversikt over i Kina.

Kinesisk statistikk er notorisk upålitelig, særlig i de tilfeller lokale myndigheter må rapportere ubehagelige tall oppover i systemet.

Også Vest-Europa har sett tilfeller at afrikansk svinepest det siste året etter at det tidligere har vært tilfeller i Øst-Europa.

Danmark har satt opp et sju mil langt gjerde mot grensen til Tyskland for å hindre at smittede villsvin kommer inn i landet og skader landets griseproduksjon.

SISTE NYTT

Siste meldinger