Norge trapper opp grensekontrollen mot Sverige og Danmark

Fra torsdag morgen klokken åtte innfører Norge økt kontroll på alle ferger og populære innfartsveier som Svinesund.

Tre politimenn lener seg mot en personbil ved Svinesund

KONTROLL: Norge øker grensekontrollen. På dette bildet fra september stanser tollvesen og politi to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo.

Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix

– Vi innfører grensekontroll på alle fergeovergangene. Det betyr at folk må dokumentere hvem de er når de kommer, sier Erna Solberg til NRK.

Statsminister Stefan Löfven på vei inn til partilederdebatt i Sverige

ØKT KONTROLL: For noen uker siden innførte Sverige ID-kontroll på ferjer. Nå skal det samme skje på busser og tog til Sverige.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
Video SuperSpeed måtte snu

Det innføres strengere grensekontroll på alle ferger inn til Norge. Bildet viser danskebåten Superspeed på vei inn til Kristiansand.

Foto: Nyhetsspiller

Bakgrunnen er at Sverige i dag trappet opp grensekontrollen og innfører en langt strengere innvandringspolitikk enn tidligere.

Allerede fra torsdag morgen må fergeselskaper som reiser mellom Norge og Sverige, Tyskland, og Danmark kontrollere at alle passasjerer har ID-papirer.

Politi og tollvesen får ansvaret for at også kontrollen ved Svinesund og andre innfartsveier til Norge trappes opp.I slutten av september varslet Justisdepartementet en «intensivert personkontroll i grensenære områder». Statsråd Anders Anundsen understreket at det ikke var snakk om ordinær grensekontroll der alle som kommer inn i landet blir bedt om å vise pass.

Men svenskenes grensekontroll har ført til økt press også på norske myndigheter.

En meningsmåling VG publiserte sist uke viser at tre av fire norske velgere vil innføre midlertidig grensekontroll mot Sverige og Danmark.

Vil unngå Storskog-tilstander på danskefergen

Den gang sa Erna Solberg at mange har misforstått effekten av slik kontroll.

Det er en feiloppfatning der ute at om hvis vi innfører grensekontroll, så vil ikke folk få komme inn. Vår Schengen-grense ved Storskog har full grensekontroll, likevel kommer det mange asylsøkere. Folk tror at hvis det blir inført grensekontroll, så kommer det ikke asylsøkere. Det er ikke riktig.

Erna Solberg / VG 19.11.15

Nå ser regjeringen likevel behovet for å øke grensekontrollen.

– Når Sverige nå har innført økt grensekontroll, så hjelper det oss. Men det kan også bety at det kommer flere til Norge via båt fra Tyskland og Danmark. Dette gjør vi for å forhindre at danskefergen og Kiel-fergen blir det nye tilstrømningspunktet, sier Solberg.

Strammer inn

I tillegg til økt grensekontroll har Sverige varslet en rekke innstramminger på asylfeltet.

Stefan Löfvens regjering innfører blant annet midlertidig oppholdstillatelse for alle utenom kvoteflyktninger og strammer inn retten til familiegjenforening.

– Vi gjør nå tiltak for å unngå å komme i samme situasjon som Sverige. Mange av tiltakene Sveriges statsminister lanserte i dag er i tråd med de tiltakene vi har varslet Stortinget om og fått enighet om, sier Solberg.

Hun understreker samtidig at Norge fortsatt vil bruke Dublin-forordningen for å returnere asylsøkere som kommer til Norge fra Sverige.

Erna Solberg forteller om den opptrappede grensekontrollen

Solberg forklarer hvorfor Norge innfører grensekontroll. Programleder er Atle Bjurstrøm.

En ringerunde NRK har gjort til de største opposisjonspartiene på Stortinget viser at regjeringens innføring av grensekontroll har bred støtte.

Jenny Klinge

ENIG: Jenny Klinge (Sp) mener grensekontroll er fornuftig.

Foto: Tone Gullaksen / NPK

Ti minutter før statsministeren slapp nyheten, sendte hun ut en pressemelding om at den økte grensekontrollen i Sverige bør føre til at Norge følger etter.

– Senterpartiet er jo mot Schengen, og har lenge jobbet for mer personkontroll på grensen, sier hun til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger