Norge rammes av kuldebølge – plussgradene ligger langt unna

Det er svært kaldt mange steder, og kulda byr på en rekke utfordringer. Statsmeteorolog Kristen Gislefoss kan ikke love varmere vær ennå.

Kristen Gislefoss

KALDT: Statsmeteorolog Kristen Gislefoss kan ikke love varmere vær på en god stund enda.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Mange nordmenn forbinder nok 1. mars med starten på våren. Slik er det ikke i år. Natt til torsdag ble det satt hele 21 nye kulderekorder i Norge, ifølge Meteorologisk institutt.

I Folldal i Hedmark ble det målt hele 41,8 kuldegrader. Kulda skyldes kald luft som trekker inn fra Sibir og blir liggende over Sør-Norge og store deler av Europa.

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss har få gode nyheter til den som håper på varmere vær.

– Jeg skulle ønske jeg kunne si at det vil endre seg i morgen, men det kan jeg dessverre ikke, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til NRK.

Han anslår at temperaturene vil litt gå opp og ned en stund fremover. Plussgradene ligger imidlertid langt unna.

– Prognosene viser en fortsatt vinterlig værtype i halvannen uke fremover. Temperaturen kan nok variere litt fra døgn til døgn, men plussgradene ligger langt unna, sier Gislefoss.

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss om kuldebølgen.

SVARER OM VÆRET: Statsmeteorolog Kristen Gislefoss ble intervjuet om kuldebølgen i Nyhetslunsj på NRK P2 og Alltid Nyheter av Ida Creed.

Branner og trøbbel med låser

Selv om vi stort sett er vant til lave temperaturer i Norge skaper minusgradene utfordringer. NRKs distriktskontorer har de siste dagene skrevet om en rekke utfordringer som følge av kulden. Tirsdag meldte brannvesenet i Oslo om fem alvorlige branner på ett døgn.

Siden har det fortsatt å brenne. Bare onsdag la brannvesenet på landsbasis ut meldinger på Twitter om 13 pipebranner rundt om i Norge, flesteparten i Agder, Hordaland og Østfold.

I løpet av torsdag formiddag ble det meldt om sju nye. Flere har også opplevd at elektriske dørlåser har sluttet å virke i kulden. Det er også meldt om at bilbatterier sliter, fulladede mobiltelefoner som skrur seg av, og varmepumper som kneler.

Kaldt er det også ellers i Europa. Siden fredag har kuldebølgen tatt minst 46 liv, melder nyhetsbyrået AFP. Kraftig snøfall har ført til at flyplasser i både Skottland, Sveits og Frankrike har sett seg nødt til å stenge.

En eldre sveitservilla på Skøyen i Oslo står mandag kveld i full fyr. Huset skal ikke ha vært bebodd

En eldre sveitservilla i Guldbergs vei på Skøyen i Oslo ble mandag kveld totalskadd i en brann.

Foto: Oslo brann og redning

Mange vil til Syden

Iinformasjonssjef i Ving Norge Siri Røhr-Staff

Informasjonssjef i Ving Norge Siri Røhr-Staff, sier de opplever stor pågang.

Foto: Pressefoto / Ving

Enkelte nordmenn har fått nok av snø og minusgrader for i år og bestiller turer til varmere steder. Reiseselskapet Ving melder om stor pågang.

– De seneste ukene har vi ligget cirka ti prosent over fjorårets salg, sier Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving Norge.

Flest bestillinger har selskapet til Mallorca, Kreta og Rhodos. Mange har også brukt de kalde dagene til å bestille sommerferien.

– Vi har til nå solgt 13 prosent flere reiser til sommeren 2018 enn vi hadde gjort på samme tid i fjor, så dette kan jo være en effekt av kulda, uten at jeg skal spekulere i det, sier Røhr-Staff.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger