Hopp til innhold

Norge blant de bedre i Europa på vaksinering

Norge ligger på sjetteplass i vaksinering blant EU/EØS-landene.

Massevaksinering i Bærum

VAKSINESENTER: 86 år gamle Jan M. Hexeberg (t.h.) er en av mange eldre over 85 år som fikk første dose av Pfizer-vaksine mot koronavirus på vaksinesenteret på Rud i Bærum 16. februar.

Foto: Heiko Junge / NTB

Opposisjonspolitikere rundt i landet har ikke vært nådige over vaksineringen i Norge.

Siden de første dosene ankom Norge i romjulen i fjor, har flere påpekt at det går for sakte.

Senest var det ordfører Tom Henning Slethei (Frp) i Sola som kontaktet Israels ambassadør til Norge, og ba om at kommunen kunne få overskuddsdoser fra landet.

Men ser man på antall vaksinedoser som er satt sammenlignet med folketallet, ligger ikke Norge så dårlig an sammenlignet med andre land.

Norge sjette best

Noen enkeltland peker seg ut, som Israel (98,1 prosent), Storbritannia (32 prosent) og USA (25 prosent).

Men blant EU/EØS-land er Norge bedre enn sitt rykte. Blant disse 30 landene, er Norge på sjetteplass med 10 prosent, bak Malta, Ungarn, Danmark, Island og Litauen.

Tallene er hentet fra Our world in data.

Noen eksempler:

– Har Norge vært flinke, eller går det tregt hos alle?

– Jeg tror egentlig alle land i Europa er flinke til å bruke de vaksinedosene de får. Men alle har fått like lite hittil. Det er den begrensende faktoren, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK.

– Jeg tror at når leveransene øker i hele Europa, også til Norge, så vil farten gå opp i alle land. Så dette er i bunn og grunn et spørsmål om hvor mange doser man får levert, sier Nakstad.

Venter millioner av doser

Norge får vaksiner gjennom avtaler med EU. Dette valget av strategi har vekket stor debatt, og flere har spurt seg om det heller ville vært bedre å handlet utenom EU.

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland er ikke i tvil om at Norge har valgt rett.

– Du skal kunne klare å ha ganske mange ekstravaksiner liggende klar i en fryser, hvis det skal kunne sendes til Norge i løpet av to måneder. Så jeg tror den raskeste strategien vi har tilgjengelig nå uansett er å følge EU, mener Grødeland.

I Norge har om lag 7 prosent av befolkningen fått minst en dose av koronavaksinen. 3,74 prosent er fullvaksinerte.

Helsemyndighetene tror tallene skyter fart fram mot sommeren,

– Vi får ganske mye større leveranser i neste måned, og ikke minst i mai og juni. Da kommer det flere millioner doser til Norge. Så det vil være en helt annen situasjon enn vi har hatt hittil, sier Nakstad.

AKTUELT NÅ