Hopp til innhold

Norge nest best på å utnytte kunnskapen i befolkningen

World Economic Forum har rangert 127 lands evne til å hente ut det beste i folket. Norge kommer godt ut, men ifølge rapporten er kvaliteten på den norske grunnskolen for dårlig.

Student
Foto: Frank May / NTB scanpix

Studien har målt hvor godt landene klarer å ta vare på talentene i fem ulike aldersgrupper.

Finland er rangert som det beste landet i verden på å utnytte potensialet i befolkningen. De har utviklet 86 prosent av det som blir kalt humankapital-potensial, mens Norge har utviklet 84 prosent.

– Vi ønsker å se om landene utvikler sin menneskelige kapital, og om de utnytter den i de ulike aldersgruppene, sier seniordirektør Saadia Zahidi i World Economic Forum til NRK.

Grunnskolen for dårlig

Ifølge rapporten er kvaliteten på den norske grunnskolen ikke god nok. Mange elever faller ut av utdanningen før de har skaffet seg de nødvendige ferdighertene, heter det.

Zahidi understreker at forskjellen mellom landene i toppen er minimal, men at Norge skårer dårligere enn mange andre land når det gjelder de minste.

– Å investere i de unge vil alltid være det beste for et land. Da har man avkastning i 50-60 år. Norge er et av landene som har en klart aldrende økonomi og må investere i de unge helt fra de er små, sier Zahidi.

Elever på grunnskolen
Foto: Frank May / NTB scanpix

Hun mener likevel det viktigste er om universitetene utdanner studenter som kan gjøre en god jobb i arbeidsmarkedet.

– Det er mer interessant å se på den neste aldersgruppen mellom 15 og 24 år. Hva er det folk egentlig lærer på utdanningene og har de mulighet til å bidra i arbeidsmarkedet.

Norge kommer heller ikke godt ut når det gjelder deltakelse i arbeidslivet, der landet er rangert på 43. plass.

Kan være fattig

World Economic Forum mener at analysen motbeviser myten om at et land må være rikt for å kunne utnytte kunnskapen i befolkningen.

De viser til landene i Latin-Amerika som et eksempel. Uruguay befinner seg i toppen, imens et av de rikere landene i regionen, Venezuela, er på bånn.

I analysen ble Sverige rangert nummer 6 og Danmark nummer 7. Det er bedriftsledere fra hele verden som har vurdert arbeidere i de fem alderskategorier under 15, 15-24, 25-54, 55-64, 65 og over.

AKTUELT NÅ