Hopp til innhold

Norge nederst i rapport om jobbene

Bare åtte prosent av norske arbeidsgiverne vil ansette folk på nyåret. – Jeg tror vi må se en mer positiv utvikling før bedriftene tar av og begynner å ansette igjen, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i Manpower Group.

Maalfrid Brath er konsernsjef i Manpower Group

Maalfrid Brath er konsernsjef i bemanningsbedriften Manpower Group

Foto: Hedvig Bjørgum

Norske bedriftsledere er blant de mest pessimistiske av 43 land som dekkes av Manpowers globale rapport om arbeidsmarkedet for første kvartal neste år.
Det betyr at den som skal søke jobb etter jul, vil møte motstand.

Norge er nesten nederst på 38. plass og land som Sverige og USA ligger nå vesentlig foran oss når det gjelder optimisme

Maalfrid Brath i Manpower

Fordi få, norske ledere vil ansette nye folk, havner Norge på 38. plass blant 43. land. Tallene gjelder for første kvartal neste år. Over 58.000 arbeidsgivere er spurt om hva de vil gjøre med bemanningen i første kvartal 2017, av dem 750 norske ledere.

– Mange land har en større optimisme og vekst i nyansettelser enn Norge nå, Det er fortsatt flere norske bedrifter som sier de skal oppbemanne enn nedbemanne, men helt siden 2013 har det vært en flat tendens, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower Group.

Hun kaller det nøkternt positivt. Og til tross for litt optimisme, bare åtte prosent av lederne vil ansette, mens fire prosent av arbeidsgiverne vil kutte i staben, resten sitter på gjerdet, sier konsernsjef Brath.

En tredel flere jobber

Adil Osmani daglig leder i Rubrikk.no

Det er oppgang, men fra et lavt antall stillinger, sier Adil Osmani

Foto: Hedvig Bjørgum

Likevel, det var flere tusen færre jobber å søke på i desember i fjor, enn nå, om en ser positivt på det, sier daglig leder Adil Osmani i rubrikk.no, som måler utlyste stillinger: – Det er en oppgang på 30 prosent, men fra et veldig lavt antall ledige stillinger, sier han. På NAVs nettsider ligger det nå ute 9510 ledige stillinger, 400 av dem kom det siste døgnet, men det finnes flere, ledige jobber på nett.

Usikre storbedrifter

For femte kvartal på rad venter norske arbeidsgivere moderat vilje til å ansette flere i første kvartal 2017, viser Manpowers arbeidsmarkedsundersøkelse. Det er positivt at norske storbedrifter totalt vil ansette noe. Likevel peker konsernsjef Maalfrid Brath på at en av fem storbedrifter med over 250 ansatte ikke vet om de vil ansette eller nedbemanne i første kvartal neste år.

En av fem virksomheter med mer enn 250 ansatte sier de er usikre på om de skal ansette eller nedbemanne

Konsernsjef Maalfrid Brath

Rigger ligger langs land kysten rundt fordi de ikk ehar oppdrag

Fem prosent av bedriftsledere i olje og gass vil ansette flere i første kvartal. Her er rigger ved land på CCB-basen på Ågotnes ved Bergen.

Foto: Hedvig Bjørgum

Opp i industrien

Industrisektoren viser positiv vilje til å ansette for første gang på seks kvartaler, etter et lavmål i tredje kvartal, noe som sammenfaller med SSBs konjunkturbarometer for industrien. Bemanningsutsiktene for første kvartal 2017 indikerer et løft for industrisektoren på nyåret.

Negative i nord

Arbeidsgivere i Nord-Norge rapporterer de svakeste regionale utsiktene. Med minus to prosent er arbeidsmarkedsbarometeret for landsdelen stabilt siden forrige kvartal, men det er en nedgang på 7 prosentpoeng siden i fjor på samme tid.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger