Norge må vurdere på nytt om Henry er homofil

To dager etter at Utlendingsnemnda hadde bestemt seg for at Henry Oguti ikke får godkjent asylsøknaden, skulle han tvangsutsendes. Nå har Oslo byfogdembete stanset utsendelsen.

Henry Oguti

FÅR BLI: Avgjørelsen om at Henry Oguti blir tvangsutsendt onsdag morgen, ble tirsdag stanset inntil asylsaken hans får en ny vurdering.

Foto: Privat

I går fortalte NRK om homofile Henry Oguti fra Uganda som ikke blir trodd av Norge. Verken UDI eller Utlendingsnemnda (UNE) fester lit til at han er homofil, og dermed blir han sendt tilbake til Uganda hvor sex mellom to likekjønnede er ulovlig.

Oguti ble arrestert mandag morgen og fikk beskjed om at flyet hans tilbake til Uganda går onsdag morgen. Organisasjonen SEIF som representerer Oguti, klaget inn avgjørelsen til byfogden tirsdag fordi de mener at avgjørelsen fra UNE ikke er riktig.

Nå er uttransporteringen stanset inntil asylsaken er rettskraftig avgjort.

Skulle sendes ut onsdag

Advokat Cecilie Schjatvet

Da NRK snakket med advokat Cecilie Schjatvet i går, sa hun at tiden mellom UNEs vedtak ble fattet og utsendelsen var uvanlig kort.

Foto: Svein Olsson / NRK

Henry Oguti ble arrestert samme dag som Utlendingsnemnda fattet vedtak om endelig avslag på asylsøknaden hans. Dette er uvanlig kjapt, ifølge advokat Cecilie Schjatvet.

– Vanligvis starter det med at man får et endelig avslag fra UNE, så får man en refleksjonsperiode på rundt 30 dager, og så får man mulighet til å returnere frivillig før man blir tvangsutsendt, sa Schjatvet til NRK i går.

Jubler av glede

Georg Schjerven Hansen i SEIF

Georg Schjerven Hansen i SEIF representerer Henry Oguti. Han er i dag strålende fornøyd med at utsendelsen er midlertidig stanset.

Foto: Lars Sætren / NRK

Georg Schjerven Hansen i organisasjonen SEIF (Selvhjelp for innvandrere og flyktninger) mener det er uhørt at UNE sår tvil om Ogutis legning og dermed avslår asylsøknaden hans, uten å møte han personlig for et intervju.

Nå er uttransportering inntil videre stanset, frem til det foreligger en dom i tingretten om gyldigheten av vedtaket.

– Henry jublet av glede da jeg snakket med ham på telefon i ettermiddag, og vi er selvfølgelig veldig glade for byfogdens kjennelse, sier Schjerven Hansen til NRK i kveld.

Han representerer Oguti, og vil nå begjære han løslatt fra Trandum og sende stevningsvarsel i asylsaken hans.

Frykter overgrep i Uganda

Henry Oguti søkte asyl i Norge etter å ha deltatt på Norway Cup i fjor. Oguti sier han oppdaget at han var homofil som 13-åring og da innledet han et langt forhold med en mannlig fotballtrener.

I mai 2014 skal han ha blitt tatt på fersken med en partner og banket til blods av naboer i to dager. Han rømte til Kampala, hvor han ble med på et fotballag som skulle delta på cupen, og det var i den forbindelse han søkte asyl i Norge.

Han frykter overgrep i hjemlandet, ettersom homofili ikke er lovlig i Uganda. Oguti har levd åpent som homofil i Norge, og blant annet deltatt på Oslo Pride Parade og stått frem i Aftenposten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger