NRK Meny
Normal

Norge kritisk til FN-utkast

Norge støtter Libanons ønske om endringer i utkastet til FN-resolusjon, sier statssekretær i UD Raymond Johansen.

Raymond Johansen
Foto: Erlend Aaas / Scanpix

I et møte med Libanons statsminister Fouad Siniora i Beirut mandag uttrykte Johansen Norges støtte til libaneserne.

– Vi har uttrykt forståelse for at utkastet til FN-resolusjonen om Libanon har klare mangler, sier Johansen til NTB.

Han møtte mandag Siniora og flere andre sentrale libanesiske politikere.

Samme morgen hørte han bombene falle i områdene sør i Beirut bare få kilometer unna.

- Situasjonen desperat

– Landet er bombet 30 år tilbake i tid. En firedel av befolkningen er på flukt. Det er ikke mulig å få inn hjelp til alle som har behov for det. Hver eneste dag bombes det, og etter 26 dager har FN ennå ikke vært i stand til å vedta en resolusjon, sier Johansen som kaller situasjonen for desperat.

I samtalene mandag ble han også fortalt at mangelen på drivstoff kan føre til at generatorer som sørger for strøm ved sykehusene og rent vann snart går tomme.

Johansen mener at det er viktig at verdenssamfunnet nå ser at libanesiske politikere, både sjiaer, sunnier, kristne og drusere, står samlet bak kravet om at utkastet til en FN-resolusjon må endres.

– Her står regjeringen samlet. Det er viktig at verdenssamfunnet merker seg det, sier Johansen.

Ministrene er blant annet enige om at den libanesiske hæren skal overta kontrollen etter Hizbollah i Sør-Libanon, ifølge Johansen. Men først må de israelske soldatene ut.

– Det er helt avgjørende at den israelske hæren trekker seg tilbake for at den libanesiske hæren skal sende soldater til Sør-Libanon. Det er utenkelig at israelske soldater står side om side med libanesiske, sier statssekretæren.

Dette er også et budskap han vil overbringe når han drar videre til Israel for å møte Israels utenriksminister Tzipi Livni.

Han mener også at de arabiske lederne som i dag møtes i Beirut, kommer til å stå samlet bak kravet om at forslaget må endres. Søndag kveld var han i kontakt med lederen for Den arabiske liga Amr Moussa.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger